Τα προϊόντα μας


Ελαιόλαδο

OliveoilΗ ελιά και το λάδι της, ‘‘το υγρό χρυσάφι’’ όπως το αποκαλούσε ο Όμηρος, είναι ένας θησαυρός που λάμπει από τους αρχαίους χρόνους ως τις μέρες μας.Οι ελιές, πράσινα και μαύρα πετράδια, και το ελαιόλαδο, ένας χρυσοπράσινος φυσικός χυμός, αποτελούν τους πιο πολύτιμους κρίκους στην αλυσίδα της μεσογειακής διατροφής. Μια τέτοια ακριβώς διατροφή έρχεται να υποστηρίξει με ιδανικό τρόπο, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ‘‘Π.Ο.Π. Καλαμάτα’’ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης), του ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜOY ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ.Με λαμπερό πράσινο χρώμα, λεπτή, φρουτώδη γεύση και μοναδικό άρωμα, δεν κάνει τη ζωή μας μόνο πιο νόστιμη και πιο απολαυστική στα καθημερινά μας εδέσματα, αλλά της προσφέρει και περισσότερη δύναμη, υγεία και αντοχή. Η ελαφρά πικρή γεύση του είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των εκλεκτότερων ελαιόλαδων, και μαρτυρά την υψηλή περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά στοιχεία, ιδιαίτερα ωφέλιμα για την υγεία μας. Επιπλέον, είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και διαθέτει άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ενώ η οξύτητά του κυμαίνεται από 0,3-0,5%.

Η πατάτα καλαμάτας

patate_campo_web--400x300Η πατάτα (στρύχνος ο κονδυλόριζος - Solanum tuberosum) είναι ένα από τα μέλη της οικογένειας των Solanaceae με εξαιρετική αγροτική σημασία. Η πατάτα καλλιεργείται για τους κονδύλους της οι οποίοι προέρχονται από την ανάπτυξη των άκρων των υπογείων στολόνων.
Οι ποικιλίες της πατάτας καθορίζονται κυρίως από το εξωτερικό χρώμα της φλούδας της (κίτρινο, καφέ, ροζ, κόκκινο ή μωβ) αλλά και το χρώμα της σάρκας της (άλλοτε άσπρο, στο χρώμα του δέρματος ή ελαφρά κίτρινο) και σε κάθε περιοχή έχουν αναπτυχθεί - επιλεγεί διαφορετικές ποικιλίες οι οποίες ευδοκιμούν με τον καλύτερο τρόπο στις κατά τόπους εδαφολογικές και κλιματολογικές συνθήκες. Οι κόνδυλοι της πατάτας μπορούν να καταναλωθούν από τον άνθρωπο χωρίς καμία προηγούμενη επεξεργασία (βρώσιμη πατάτα) ή και να επεξεργαστούν βιομηχανικά για την παραγωγή διαφόρων προϊόντων (προτηγανισμένη πατάτα, τσιπς, πουρές κτλ).
Η διατροφική αξία της πατάτας κυρίως συνίσταται στο ότι προμηθεύει τον ανθρώπινο οργανισμό με σημαντικές ποσότητες υδατανθράκων, πρωτεϊνών, βιταμίνης C και σιδήρου. Στην πατάτα οι υδατάνθρακες αποτελούν το 75% περίπου του συνολικού ξηρού βάρους και η μέση περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι 1,6 – 2,1g/100g.

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας έχει πάρει την πρωτοβουλία για την υποβολή αίτησης καταχώρισης, στον κατάλογο των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προελεύσεως (ΠΟΠ) της ονομασίας «Πατάτα Καλαμάτας», («Patata Kalamatas») σύμφωνα µε τον Καν (ΕΚ) 510/2006.
Η πρωτοβουλία εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Α.Σ. Καλαμάτας για τη στήριξη της καλλιέργειας της πατάτας στην περιοχή δραστηριότητας του και πραγματοποιείται με σκοπό να καταστεί αυτή περισσότερο ανταγωνιστική.

Η καλλιέργεια της πατάτας στην Περιοχή

Η Μεσσηνία αποτελούσε μια από τις πρώτες περιοχές στις οποίες εφαρμόστηκε η καλλιέργεια της πατάτας την Άνοιξη του 1828. Η καλλιέργεια της πατάτας μέχρι τις αρχές του 19αιώνα παρά την επιτυχή της καλλιέργεια δεν είχε αποκτήσει το μέγεθος και την ανάπτυξη που της αναλογούσε.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 1917 στην περιφέρεια Καλαμάτας είχαν φυτευτεί 750 στρέμματα με ανοιξιάτικη πατάτα. Μέχρι το 1960 η σημασία της καλλιέργειας για την περιοχή όλα και αυξανόταν. Τα εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία σχεδιάστηκαν στην δεκαετία του 1950 και υλοποιήθηκαν στην περιοχή μέχρι το 1970 έδωσαν πολύ μεγαλύτερη ώθηση στην καλλιέργεια και αύξησαν την οικονομική της σημασία για τους καλλιεργητές αυτής. Τα έργα επέτρεψαν την επέκταση της καλλιέργειας της Ανοιξιάτικης καλλιέργειας πατάτας για την περιοχή. Η λειτουργία του σποροπαραγωγικού κέντρου στην Αλαγονία το 1967 συνέβαλε στην επέκταση της καλλιέργειας προμηθεύοντας ταυτόχρονα τους παραγωγούς με καλή ποιότητας σπόρο. Το 1975 σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία 20.530 στρέμματα με παραγωγή 35.584 τόνους να καλλιεργούνται με ανοιξιάτικη πατάτα ενώ το 1985 η καλλιέργεια πραγματοποιήθηκε σε 28.519 στρέμματα από τα οποία προέκυψε παραγωγή 63.981 τόνους.
Από τότε η καλλιέργεια παρουσιάζει μια σταθερή μείωση σε έκταση και αύξηση σε παραγωγή. Έτσι την προηγούμενη χρονιά καλλιεργήθηκαν στην περιοχή μόνο 6.500 στρέμματα με ανοιξιάτικη πατάτα. Η μείωση της έκτασης οφείλεται σε πολλούς παράγοντες με σημαντικότερο ίσως την αύξηση του ανταγωνισμού από πατάτες εισαγωγής οι οποίες διατίθενται σε πολύ μικρότερες τιμές.
Η περιοχή καλλιέργειας και η ευρύτερη περιοχή έχει αναπτύξει μεγάλη σχέση με το προϊόν και υπάρχει δέσιμο των ανθρώπων με αυτό. Για πολλά χρόνια πραγματοποιούνται εκδηλώσεις και γιορτές οι οποίες αναδεικνύουν την σημασία της καλλιέργειας και συνδυάζουν την προώθηση του προιόντος και τους τρόπους κατανάλωσης αυτού με την ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου.

Περιοχή Καλλιέργειας

Η περιοχή στην οποία καλλιεργείται η Πατάτα Καλαμάτα αποτελεί μια σχεδόν επίπεδη ζώνη η οποία προς Νότο οριοθετείται από τη θάλασσα ενώ ταυτόχρονα προφυλάσσεται περιμετρικά από υψώματα και όρη. Στην περιοχή αυτή περιλαμβάνονται οι περιοχές Δυτικά του ρέματος Ξερίλας (το οποίο βρίσκεται στο ανατολικό άκρο της πόλης της Καλαμάτας) και όλη η παραλιακή ζώνη μέχρι το ρέμα Τζάνε (το οποίο βρίσκεται βόρεια του Πεταλιδίου). Στην οριοθετημένη περιοχή περιλαμβάνεται και η ζώνη εκατέρωθεν της κοίτης του ποταμού Παμίσου και σε βάθος το οποίο φτάνει μέχρι τους οικισμού Άρι και Ασπροπουλιά.
Η περιοχή αυτή διαθέτει άφθονα νερά, επιφανειακά και υπόγεια, γεγονός που ερμηνεύει τη διάσχιση της μεγάλης πεδιάδας από ποτάμια και ρέματα. Ο μεγαλύτερος ποταμός είναι ο Πάμισος ενώ υπάρχει και ο ποταμός Νέδων. Είναι σημαντικό ότι η περιοχή των πηγών και των εκβολών του ποταμού Παμίσου έχουν χαρακτηριστεί σαν Βιότοπος CORINE με κωδικό τόπου GR 2550002 ενώ ο ποταμός Νέδων έχει χαρακτηριστεί σαν Βιότοπος με κωδικό τόπου ΑΒ 1080167.
Η περιοχή αποτελείται από εδάφη τα οποία είναι μέσης ή/και ελαφρύς σύστασης αποτελούμενα κυρίως από επιχώσεις, προσχώσεις και αποθέσεις ποταμών. Τα εδάφη αυτά επιτρέπουν την καλή στράγγιση και την εύκολη θέρμανση τους κατά την διάρκεια του χειμώνα από την ηλιακή ακτινοβολία. Στα εδάφη δεν παρουσιάζονται συμπτώματα διάβρωσης και υποβάθμισης. Τα εδάφη της περιοχής είναι στην πλειοψηφία τους όξινα έως ουδέτερα, φτωχά σε ασβέστιο, φτωχά σε οργανική ουσία, με διαφορετικές περιεκτικότητες σε Κάλιο Φώσφορο και Άζωτο.
Η ποιότητα των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων είναι σε καλή έως άριστη κατάσταση σύμφωνα με πληθώρα χημικών αναλύσεων και στοιχεία του ΥΠΕΚΑ τα οποία περιλαμβάνονται και στα σχέδια διαβούλευσης που έχουν κατατεθεί για την λεκάνη Παμίσου στο ΥΔ01.
Το σύνολο των παραμέτρων αυτών έχει σαν αποτέλεσμα την δημιουργία μικροκλίματος το οποίο επιτρέπει την καλλιέργεια της πατάτας κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η Πατάτα Καλαμάτας

Κύριες καλλιεργούμενες ποικιλίες πατάτας στην περιοχή της Καλαμάτας (90% της παραγόμενης ποσότητας) είναι οι Spunta, Liseta, Alaska, Voyager, Labadia, Arnova, Fabula και Mondial. Μικρό ποσοστό (<10%) ανήκει σε άλλες ποικιλίες.
Φυσικά Χαρακτηριστικά
Ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά της «Πατάτας Καλαμάτας» είναι:
1. Η καθαρή εμφάνιση η ομοιομορφία των κονδύλων, η απουσία προσβολών, ασθενειών και γενικότερα ελαττωμάτων καθώς και το κανονικό της σχήμα.
2. Η διάθεση του προϊόντος σαν φρέσκο στην αγορά χωρίς την πραγματοποίηση μετασυλλεκτικών επεξεργασιών ή/και διαδικασιών αποθήκευσης – συντήρησης, εκτός της τυποποίησης και της συσκευασίας.
3. Η λεπτή επιδερμίδα η οποία αποσπάτε εύκολα και είναι αποτέλεσμα της εποχής καλλιέργειας και του σταδίου συγκομιδής η οποία πραγματοποιείται πριν την πλήρη ωρίμανση.
4. Η πρωιμότητα η οποία επιτυγχάνεται λόγο των ιδιαίτερων κλιματικών και εδαφικών συνθηκών στην περιοχή καθώς και των καλλιεργητικών τεχνικών αποτελεί ιδιαίτερο χαρακτηριστικό το οποίο προσδίδει ιδιαίτερη εμπορική αξία κατά την εποχή συγκομιδής. είναι δυνατή η καλλιέργεια πατάτας σε χρονικό διάστημα καλλιέργειας της «Πατάτας Καλαμάτας».
Χημικά Χαρακτηριστικά
Οι πατάτες οι οποίες παράγονται στην περιοχή το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα έχουν περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία είναι 15 – 19% ενώ η περιεκτικότητα σε σάκχαρα είναι μεγαλύτερη του 1,2%.
Επίσης σύμφωνα με αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε δείγματα πατάτας της περιοχή η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες ήταν 2,6 g/100g και οι ολικοί υδατάνθρακες να αποτελούσαν το 76,6% του συνολικού ξηρού βάρους. Σύμφωνα με τις αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν σημαντικά μεγαλύτερη είναι και η συγκέντρωση ασβεστίου και σιδήρου σε σχέση με τις μέσες βιβλιογραφικές τιμές για αντίστοιχα προϊόντα.
Επειδή η συγκομιδή πραγματοποιείται πριν την πλήρη ωρίμανση και το προϊόν διατίθεται «φρέσκο» αυτό περιέχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας.
Τα ιδιαίτερα αυτά χαρακτηριστικά έχουν προσδώσει στην «Πατάτα Καλαμάτας» μια ξεχωριστή φήμη στην ελληνική αγορά, ως ένα προϊόν με υψηλά ποιοτικές και σταθερές προδιαγραφές. Η φήμη αυτή ανάγεται στην αρχή του σύγχρονου ελληνικού κράτους και μετρά ήδη σχεδόν δύο αιώνες ζωής.
Προσαρμογή στο Περιβάλλον
Κατά την περίοδο καλλιέργειας ευνοείται ο σχηματισμός των κονδύλων λόγο της επικράτησης μικρών ημερών, της θερμοκρασίας νύχτας η οποία είναι κοντά στους 12oC (άριστη θερμοκρασία κονδυλοποίησης) και του ότι η θερμοκρασία διατηρείται σε όλο το χρονικό διάστημα της καλλιέργεια κάτω από τους 29oC που αποτελούν την θερμοκρασία όριο για το σταμάτημα της διαδικασίας της κονδυλοποίησης
Η Πατάτα Καλαμάτας αποτελεί ένα προϊόν το οποίο είναι άριστα προσαρμοσμένο στις κλιματικές συνθήκες της περιοχής. Λόγω της εποχής Καλλιέργειας (Νοέμβριος – Μάιο) οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται άριστα τις βροχοπτώσεις και ελαχιστοποιούν τις ποσότητες του νερού τις οποίες χρησιμοποιούν σαν εισροές στην καλλιέργεια. Ταυτόχρονα η εποχή καλλιέργειας αποτρέπει τις προσβολές από εντομολογικούς εχθρού με αποτέλεσμα να ελαχιστοποιούνται ή ακόμα και να αποφεύγεται η χρήση Γεωργικών Φαρμάκων για την καταπολέμηση. Η Πατάτα Καλαμάτας λοιπόν είναι ένα προϊόν ποιό φιλικό στο περιβάλλον αφού χρησιμοποιούνται λιγότερες εισροές από αντίστοιχα προϊόντα τα οποία παράγονται σε άλλες εποχές του έτους ή/και σε άλλες περιοχές.
Κλιματικός παράγοντας ο οποίος επηρεάζει την καλλιέργεια, τόσο από πλευράς στρεμματικής απόδοσης όσο και από πλευράς ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων είναι η θερμοκρασία. Η αυξημένη συγκέντρωση σε σάκχαρα κατά την συγκομιδή η οποία διαφοροποιεί το προϊόν αιτιολογείται από την έκθεση των φυτών σε χαμηλές θερμοκρασίες και σε καταστάσεις θερμοκρασιακού στρες οι οποίες επικρατούν στην περιοχή καλλιέργειας κατά την εποχή καλλιέργειας λόγο των οριακών για την καλλιέργεια κλιματικών συνθηκών.
Η έκθεση των φυτών στις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην περιοχή δεν έχει μόνο όφελος με την αύξηση στην περιεκτικότητα σε σάκχαρα, αλλά κρύβει και κινδύνους λόγο των παγετών που μπορούν να σχηματιστούν από τις χαμηλές αυτές θερμοκρασίες. Η περιοχή αποτελεί μια παραθαλάσσια επίπεδη περιοχή που δεν κινδυνεύει από παγετούς ψυχρών μαζών επειδή δεν σχηματίζει κοιλάδες ή θύλακες. Λόγο της μορφολογίας της περιοχής αυτή κινδυνεύει από τον σχηματισμό παγετών ακτινοβολίας Η γειτνίαση της περιοχής με την θάλασσα αλλά και το πλούσιο υδρολογικό δίκτυο, με την παρουσία του νερού, συνεισφέρουν στην αύξηση της θερμοχωρητικότητας και με έμμεσο τρόπο βοηθούν στην αντιμετώπιση των παγετών. Το αυξημένο ποσοστό νεφώσεων που επικρατεί στην περιοχή την περίοδο καλλιέργειας συμβάλει στην μείωση του κινδύνου σχηματισμού παγετών ακτινοβολίας. Οι αυξημένες ώρες ηλιοφάνειας προσφέρουν αρκετή ενέργεια για να αυξάνεται η μέση θερμοκρασία της περιοχής και να μειώνεται ο κίνδυνος εκδήλωσης παγετών. Όταν εκδηλώνονται παγετοί η χρήση από τους παραγωγούς του αρδευτικού δικτύου σαν σύστημα αντιπαγετικής προστασίας στην περιοχή αποτελεί την κύρια τεχνική για την προστασία από τις επιπτώσεις αυτών. Η αποτελεσματικότητα του μέτρου είναι συνάρτηση της έντασης του παγετού και της διάρκεια του εκδήλωσης του. Η χρήση του συγκεκριμένου μέτρου προστασίας είναι δυνατή λόγο της μεγάλης ποσότητας νερού που υπάρχει διαθέσιμο λόγο της εποχής καλλιέργειας, του υδρογραφικού δικτύου της περιοχής αλλά και των έργων που έχουν πραγματοποιηθεί.
Τα εδάφη της περιοχής κατατάσσονται στα αμμοπηλώδη, πηλοαμμώδη (γενικά ελαφριάς σύστασης, χωρίς πέτρες και χαλίκια), με βάθος τουλάχιστον 60 cm. Τα εδάφη αποτελούνται από προσχώσεις και επιχώσεις, εξασφαλίζουν επαρκή αερισμό και παρουσιάζουν μια σειρά χαρακτηριστικών όπως, η καλή στράγγιση, η μειωμένη συνεκτικότητα, η ευκολία καλλιέργειας, pH 4,5 – 7,5, που θεωρούνται ιδιαίτερα ευνοϊκά για την καλλιέργεια. Για την βελτίωση των εδαφικών συνθηκών, την καλλίτερη στράγγιση και την γρηγορότερη απομάκρυνση του πλεονάζοντος νερού από τις υψηλές βροχοπτώσεις και την λειτουργία των αρδευτικών συστημάτων (σαν αντιπαγετικά), χρησιμοποιείται από τους παραγωγούς ο σχηματισμός αυλακιών.
Λόγο των εδαφών, της δυνατότητας αντιμετώπισης των παγετών και των περιβαλλοντικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή καλλιέργειας είναι δυνατή η πραγματοποίηση της καλλιέργειας της πατάτας την συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πρωιμότητα του προϊόντος η συγκομιδή του οποίου ξεκινά από τα τέλη Μαρτίου και ολοκληρώνεται το Μάιο.
Επειδή η συγκομιδή είναι πρώιμη ανοιξιάτικη και σε αυτό το προϊόν υπάρχει υψηλότερη τιμή πώλησης οι κόνδυλοι συγκομίζονται πριν την πλήρη ωρίμανση με αποτέλεσμα την ευκολία απόσπασης της επιδερμίδας η οποία κάνει αναγκαία την άμεση διάθεση του προϊόντος για νωπή κατανάλωση. Το μικρό πάχος της επιδερμίδας έχει σαν αποτέλεσμα το μικρό ποσοστό απώλειας κατά το καθάρισμα του κονδύλου από τους καταναλωτές.
Υπάρχει άριστη προσαρμογή της καλλιεργητικής περιόδου (Νοέμβριος – Μάιος) με την περίοδο κατά την οποία πραγματοποιείται ο μεγαλύτερος όγκος των βροχοπτώσεων. Το γεγονός αυτό επιτρέπει την μειωμένη χρήση του νερού για άρδευση καθώς οι ανάγκες των φυτών καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό από τις βροχοπτώσεις και εξασφαλίζει άριστες συνθήκες για την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.
Ο χρόνος συγκομιδής του προϊόντος, ακολουθεί την περίοδο στην οποία πραγματοποιείται το μεγαλύτερο ποσοστό βροχοπτώσεων του έτους και ταυτόχρονα η συγκομιδή πραγματοποιείται πριν την πλήρη ωρίμανση. Οι δύο αυτοί παράμετροι έχουν σαν αποτέλεσμα το προϊόν να περιέχει μεγάλα ποσοστά υγρασίας (φρέσκο προϊόν) όπως αποδεικνύεται και από τις αναλύσεις οι οποίες επισυνάπτονται στο παράρτημα. Η υψηλή υγρασία του προϊόντος έχει σαν συνέπεια η ξηρά ουσία του να κυμαίνεται κατά την συγκομιδή από 15 – 19 %.