Η ειδησεογραφική περιοχη του Αγροτικού Συννεταιρισμού Καλαμάτας

Πόσα θα γλιτώσουν οι αγρότες λόγω της μείωσης εισφορών ΕΦΚΑ κύριας σύνταξης από το 2019

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Τη μείωση της ασφαλιστικής εισφοράς για την κύρια σύνταξη για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ότι η ελάφρυνση αυτή αφορά τους αγρότες, που θα δηλώσουν καθαρά εισοδήματα από 7.000 ευρώ και άνω. Εν τω μεταξύ, όπως προκύπτει από την σχετική επεξεργασία, 40 ευρώ όφελος το μήνα θα έχει ένας αγρότης που θα δηλώσει 8.000 ευρώ, καθώς θα πληρώνει για κύρια σύνταξη 80 ευρώ το μήνα, αντί για 120.

Αντίστοιχα ο αγρότης που θα δηλώσει 10.000 ευρώ καθαρό εισόδημα, αντί για 150 ευρώ το μήνα, θα πληρώνει 100 ευρώ το μήνα από 1/1/2019. Ο αγρότης με 22.000 ευρώ εισόδημα αντί για 330 ευρώ το μήνα μηνιαία εισφορά θα πληρώνει 220 ευρώ, ενώ εκείνος που θα δηλώσει 50.000 ευρώ καθαρό εισόδημα, αντί για 740 ευρώ το μήνα θα πληρώνει 495 ευρώ περίπου. Για τον συγκεκριμένο παραγωγό το ετήσιο όφελος από τις ελαφρύνσεις, αγγίζει τα 3.000 ευρώ.

Όπως σημειώνει το αρμόδιο υπουργείο και με βάση τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ, η μείωση των εισφορών θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2019. Υπενθυμίζεται ότι η ελάφρυνση αφορά ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες που δηλώνουν καθαρό εισόδημα στην Εφορία 7.000 ευρώ και πάνω.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Μετά την ασφαλιστική μεταρρύθμιση του 2016 οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες καταβάλλουν, ήδη από την 1/1/2017, ασφαλιστικές εισφορές στη βάση των πραγματικών οικονομικών τους δυνατοτήτων και όχι επί αυθαίρετα καθορισμένων ασφαλιστικών κλάσεων, που δεν είχαν καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση των ασφαλισμένων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, το 88% των ελευθέρων επαγγελματιών, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών καταβάλλει πλέον μικρότερες εισφορές από αυτές που κατέβαλε με το παλαιό σύστημα.

Έχοντας κερδίσει το στοίχημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού αλλά και χάρη στην καλή πορεία των δημόσιων οικονομικών, η Κυβέρνηση προχωρά στο επόμενο βήμα.

Στην ελάφρυνση των εισφορών για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ, συνολικά για 250.000 μη μισθωτούς.

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες):

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων, μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

– Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

– Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς, το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ/μήνα. Πρόκειται για μια ακόμα παρέμβαση που θα ελαφρύνει ουσιαστικά τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες και θα αυξήσει το πραγματικά διαθέσιμο εισόδημά τους.

Αφήνοντας πίσω τα ελλείμματα και την αβεβαιότητα, οι προοπτικές που ανοίγονται για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης προοιωνίζονται μόνο θετικές παρεμβάσεις για τους ασφαλισμένους. Η ανάκτηση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης των πολιτών απέναντι στην κοινωνική ασφάλιση αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο σε όσους λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι στο δημόσιο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και επιδιώκουν την επικράτηση των ιδιωτικών κριτηρίων στο ασφαλιστικό σύστημα.

Πηγή:agrotypos.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αντιμετωπίστε τις βασικές ασθένειες της περιόδου στα εσπεριδοειδή

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού ελέγχου Αχαΐας. Οι προειδοποιήσεις αφορούν τις περιοχές της Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΣ

Ο ψευδόκοκκος γεννά τα αυγά του πάνω στους καρπούς, στα φύλλα και τα κλαδιά του δέντρου. Αφού εκκολαφθούν, οι προνύμφες είναι έρπουσες και μετακινούνται πάνω στο δέντρο σε κοντινές αποστάσεις ώστε να βρουν την κατάλληλη θέση για να τραφούν με τους χυμούς του δέντρου.

Ο εντοπισμός τους πάνω στα δέντρα και η ταυτοποίησή τους είναι εύκολη υπόθεση λόγω της βαμβακάδας που καλύπτει τα κλαδιά και τα φύλλα, αλλά και λόγω των μελιτωδών αποχωρημάτων τους, που κολλάνε πάνω σε φύλλα και καρπούς και παίρνουν ένα σκοτεινό χρωματισμό υποβαθμίζοντας παράλληλα την εμπορική αξία των φρούτων.

ΨΩΡΕΣ (Κόκκινη Ψ.-Μαύρη Ψ.-Λευκή Ψ.-Μυτιλόμορφη Ψ.-Παρλατόρια)

Τα ποσοστά προσβολών από διάφορα είδη παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα με την περιοχή και το αγροτεμάχιο. Να γίνεται επιμελής έλεγχος του οπωρώνα και άμεση (κατά προτίμηση) συνδυασμένη καταπολέμηση των παραπάνω εχθρών όπου διαπιστώνονται προσβολές. Συνιστάται καλό λούσιμο των καρπών. Επανάληψη ψεκασμού μόνο εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Χημική καταπολέμηση σύμφωνα με τις εγκρίσεις (συμβουλευτείτε τις λίστες σκευασμάτων). Παράλληλα με τη χημική καταπολέμηση συνιστώνται και κλαδέματα που συντελούν στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων.

ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ

Οι τετράνυχοι ευνοούνται από ξηρό και ζεστό καιρό. Μπορούν ταχύτατα να αναπτύξουν μεγάλους πληθυσμούς και να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Η αντιμετώπισή τους πρέπει να γίνεται έγκαιρα, σε χαμηλό επίπεδο πληθυσμού. Απαιτείται προσεκτικός και συστηματικός έλεγχος της καλλιέργειας (κυρίως λεμονιές).

Σε έντονη προσβολή τα φύλλα καρουλιάζουν, ξηραίνονται και πέφτουν. Στους καρπούς των εσπεριδοειδών παρατηρούνται σκουρόχρωμες κηλίδες, οι οποίες επεκτείνονται και καταλαμβάνουν σημαντικό τμήμα της επιφάνειας. Με αποτέλεσμα σημαντική υποβάθμιση της εμπορικής τους αξίας. Όπου διαπιστώνεται έντονη προσβολή να γίνεται χημική καταπολέμηση – σύμφωνα με τις λίστες σκευασμάτων.

ΜΥΓΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Τα θηλυκά εναποθέτουν τα αυγά τους κάτω απ’ την επιδερμίδα του καρπού (πορτοκάλια-μανταρίνια) το φθινόπωρο, όταν αρχίζει ν’ αλλάζει το χρώμα των καρπών. Οι εκκολαπτόμενες προνύμφες τρέφονται από τη σάρκα των καρπών κι όταν συμπληρώσουν την ανάπτυξή τους εξέρχονται και πέφτουν στο έδαφος για να νυμφωθούν. Κάτω από το σημείο του νύγματος ο καρπός σαπίζει. Οι καρποί ωριμάζουν πρόωρα και μπορεί να παρατηρηθεί έντονη καρπόπτωση.

Εφαρμογή μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων (σύμφωνα με τις λίστες εγκεκριμένων σκευασμάτων). Για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος, αλλά και για τις περιπτώσεις καλλιεργειών που βρίσκονται κοντά σε οικίες, προτιμάται η εφαρμογή δολωματικών ψεκασμών. Επισημαίνεται ότι οι δολωματικοί ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί, όταν η εφαρμογή τους σε μία περιοχή είναι καθολική, δηλ. όταν εφαρμόζονται από το σύνολο των καλλιεργητών. Για εφαρμογή και στη βιολογική γεωργία, κατά περίπτωση (μανταρίνια) μπορεί να εφαρμοστεί και ο beauveria bassiana. Παγίδευση εχθρού γίνεται και με Υδρολυμένες πρωτείνες.

Επίσης, από το στάδιο ανάπτυξης των καρπών μέχρι τη συγκομιδή είναι δυνατόν να χρησιμοποιηθεί και ετοιμόχρηστη παγίδα προσέλκυσης & θανάτωσης εμποτισμένη με πυρεθρινοειδές εντομοκτόνο.

ΚΑΠΝΙΑ

Στα δενδροκομεία ορισμένων περιοχών υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με προσβολές από αλευρώδεις που έχουν δημιουργήσει την μυκητολογική προσβολή της καπνιάς (μαυρίλα).

Στα δενδροκομεία που διαπιστώνεται το πρόβλημα συνιστάται να γίνουν ψεκασμοί με κατάλληλα μυκητοκτόνα σκευάσματα (σύμφωνα με τις λίστες).

ΕΡΙΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ – ΔΙΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

Είναι αρκετά δραστήρια έντομα. Μεταφέρονται με τον άνεμο σε γειτονικές περιοχές και μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές στα δένδρα. Τα ακμαία εγκαθίστανται στην κάτω επιφάνεια των φύλλων και στους καρπούς. Σε έντονα προσβεβλημένα δένδρα συνιστάται να εφαρμόζεται κλάδεμα που συντελεί στον καλύτερο αερισμό και φωτισμό των δένδρων ενώ στη συνέχεια να ακολουθήσουν ψεκασμοί με κατάλληλα εντομοκτόνα.

Για να προστατευτεί το αποκλειστικό παρασιτοειδές Cales noaki, συστήνονται χημικές εφαρμογές (σύμφωνα με τις λίστες) μόνο σε δενδροκομεία όπου διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές.

ΜΑΥΡΟΣ ΑΚΑΝΘΩΔΗΣ ΑΛΕΥΡΩΔΗΣ

Ιδιαίτερη προσοχή στον εντοπισμό του !! Ο Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης (Aleurocanthus spiniferus) κατάγεται από τη Νοτιοανατολική Ασία και στην Ευρώπη βρέθηκε για πρώτη φορά στην Ιταλία το 2008 σε καλλιέργεια εσπεριδοειδών και το 2016 στην Ελλάδα στην Περιφερειακή Ενότητα της Κέρκυρας σε καλλιέργεια πορτοκαλιάς. Έχει κύριους ξενιστές τα εσπεριδοειδή αλλά και το αμπέλι, την αχλαδιά, τον λωτό και άλλα είδη καλλιεργούμενων (αβοκάντο, ροδιά, κυδωνιά) και καλλωπιστικών φυτών (είδη τριανταφυλλιάς).

Σε έντονες προσβολές το έντομο δημιουργεί πολυπληθείς αποικίες προνυμφών στην κάτω επιφάνεια των φύλλων. Τα ενήλικα άτομα βρίσκονται και αυτά στις ίδιες θέσεις και σε περίπτωση που ενοχληθούν κινούνται έντονα πετώντας. Αποτέλεσμα της προσβολής είναι ο σχηματισμός κηλίδων μελιτωμάτων που στην συνέχεια αναπτύσσεται έντονη καπνιά. Ανάλογα με τις επικρατούσες συνθήκες, ο βιολογικός κύκλος του εντόμου μπορεί να διαρκέσει από 2 έως 4 μήνες και να έχει από 3 έως πάνω από 6 επικαλυπτόμενες γενιές ανά έτος.

Το είδος Aleurocanthus spiniferus αποτελεί οργανισμό καραντίνας και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή για τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών νέων κρουσμάτων. Μακροσκοπικοί έλεγχοι μπορεί να πραγματοποιούνται όλο το έτος και κυρίως κατά τους μήνες Μάιο έως Οκτώβριο, ιδιαίτερα σε φυτείες εσπεριδοειδών που βρίσκονται κοντά σε σημεία εμπορίας, εισαγωγής, διακίνησης και παραγωγής δενδρυλλίων εσπεριδοειδών. Σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτων συμπτωμάτων να γίνεται άμεση ενημέρωση των αρμόδιων φυτοϋγειονομικών υπηρεσιών της περιοχής.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

Συμβουλευτείτε τον Γεωπόνο σας πριν την απόφαση εφαρμογής σκευασμάτων. Διαβάζετε και εφαρμόζετε πιστά τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα των σκευασμάτων. Τηρείτε αρχείο συνταγογράφησης και επεμβάσεων.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αραχίδα: Σε 10 ημέρες ξεκινάνε τα πρώιμα στη Μεσσηνία, από 20 Σεπτεμβρίου η συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων, αργεντίνικα και κινέζικα ανταγωνίζονται τα ελληνικά

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σε περίπου δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της πρώιμης αραχίδας (αράπικο φιστίκι) στη Μεσσηνία. Η κύρια συγκομιδή όμως σε όλη την Ελλάδα αναμένεται να ξεκινήσει από τις 20 Σεπτεμβρίου και μετά. Οι τιμές παραγωγού τα προηγούμενα χρόνια κυμάνθηκαν γύρω στο 1 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία και στα 80 λεπτά το κιλό στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στο μεταξύ όλο και περισσότεροι συνεταιρισμοί και παραγωγοί στην χώρα μας στρέφονται στην παραγωγή φιστικοβούτυρου, το οποίο διαθέτουν στην ελληνική αγορά.

Η αραχίδα καλλιεργείται στην Ελλάδα στις περιοχές της Μεσσηνίας (στον Μπουρνιά και στην Μπούκα), στις Σέρρες, στα Τρίκαλα, στην Καρδίτσα, στην Καβάλα κ.α.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης και παραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «η καλλιέργεια στην περιοχή λειτουργεί σαν συμπληρωματική της πατάτας. Πέρσι δεν είχε πάει καλά η τιμή παραγωγού στις πατάτες και αναμένεται να έχουμε αύξηση των στρεμμάτων της αραχίδας.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σταθερές τα τελευταία χρόνια, γύρω στα 1 ευρώ το κιλό, αν και έχουν αυξηθεί τα έξοδα της καλλιέργειας.

Οι καιρικές συνθήκες μέχρι στιγμής δεν έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην καλλιέργεια. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι δεν μπορεί σήμερα να εισαχθεί απευθείας σπόρος από τις ΗΠΑ που θα έχει υψηλές αποδόσεις. Αυτό τους αναγκάζει να φυτεύουν δικό τους σπόρο που δεν έχει καλές αποδόσεις».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας, «η καλλιέργεια έχει προοπτικές αλλά οι τιμές παραγωγού δεν είναι και τόσο ικανοποιητικές και κυμαίνονται μεταξύ 90 λεπτών και 1,20 ευρώ το κιλό. Ο συνεταιρισμός μας προχώρησε στην τυποποίηση του φιστικιού αλλά και στην παραγωγή φιστικοβούτυρου, το οποίο θα διαθέτουμε στην αγορά. Φέτος για πρώτη φορά θα παράγουμε μικρές ποσότητες αλλά εκτιμούμε ότι στο μέλλον θα αυξηθούν».

«Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για την καλλιέργεια σε όλη την χώρα», τονίζει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο, ο κ. Ραφαήλ Μυρωνίδης, παραγωγός και έμπορος από τις Σέρρες. Ο εκπρόσωπος της GrecianPeanuts προσθέτει τα εξής: «Κάθε χρόνο νέα στρέμματα προσθέτονται στην καλλιέργεια.

Φέτος αναμένεται να έχουμε προβλήματα στην καλλιέργεια αράπικου φιστικιού στις περιοχές της βόρειας Ελλάδας, από Κερκόσπορα (μύκητας) λόγω της απότομης αλλαγής στη θερμοκρασία. Είναι δύσκολη η αντιμετώπισή του και αναμένεται να έχουμε μείωση στις στρεμματικές αποδόσεις και προβλήματα στην ποιότητα. Η μείωση αυτή θα αντισταθμιστεί όμως από την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας που έχουμε σε όλη την Ελλάδα.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει μετά τις 20 Σεπτεμβρίου. Πέρσι η τιμή παραγωγού κυμάνθηκε στα 80 λεπτά το κιλό. Φέτος περιμένουμε να δούμε την ποιότητα για να έχουμε μια εικόνα για τις τιμές.

Πάντως τα φιστίκια που εισάγονται από Κίνα και Αργεντινή έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά και ανταγωνίζονται το φιστίκι της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι ότι εισάγονται σε πολύ χαμηλές τιμές. Συγκεκριμένα οι τιμές χονδρικής για τα ελληνικά φιστίκια κυμαίνονται στα 2 ευρώ το κιλό (καθαρισμένα), ενώ την ίδια στιγμή τα αργεντίνικα είναι στα 1,40 και τα κινέζικα στα 1,70».

Πηγή: agrotypos.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ  ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Ο Α. Ε. Σ. Καλαμάτας, καλεί τους ενδιαφερόμενους να προσκομίσουν σφραγισμένες προσφορές για την Δημοπρασία εξαιρετικά Παρθένου Ελαιόλαδου ποσότητας 30 τόνων  Π.Ο.Π. Καλαμάτας οξύτητας 0,3 με πιστοποιημένη πλήρη χημική ανάλυση.  Άνοιγμα προσφορών Δευτέρα 10/09/2018 και ώρα 15:00 μ.μ. στα γραφεία του Συνεταιρισμού Φαραί Καλαμάτας.  Εγγύηση συμμετοχής 500 ευρώ.

Πληροφορίες στο τηλ.2721024590 asin_kal@otenet.gr

 

 

Για το ΔΣ ο πρόεδρος

Αντωνόπουλος Δ. Μιχαήλ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Φυτοφάρμακα: Διαχείριση κενών συσκευασίας

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Οδηγίες προς τους παραγωγούς, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου για τις «Βέλτιστες Εργασιακές Πρακτικές Χρήσης Γεωργικών Φαρμάκων».

Ο χρήστης του γεωργικού φαρμάκου, όταν χρησιμοποιήσει το σύνολο της συσκευασίας πρέπει να λάβει τα κατάλληλα μέτρα έτσι ώστε να μην υφίσταται σημαντική ποσότητα το σκευάσματος στη συσκευασία που έχει χρησιμοποιηθεί.

Οι οδηγίες αναφέρονται αναλυτικά στη συσκευασία κάθε γεωργικού φαρμάκου και πρέπει να τηρούνται πιστά από τον χρήστη του. Εφόσον το γεωργικό φάρμακο είναι στερεάς μορφής και σε συσκευασία μορφής σακούλας, συνήθως η απομάκρυνση του συνόλου του σκευάσματος επιτυγχάνεται με το πλήρες άνοιγμα της εσωτερικής σακούλας, έτσι ώστε ακόμη και μικροποσότητα που τυχόν έχει εγκλωβιστεί στις γωνίες της σακούλας να απομακρύνεται.

Εφόσον το γεωργικό φάρμακο είναι υγρής μορφής και με την επιφύλαξη των αναφερομένων στη συσκευασία του, η ορθή πρακτική είναι να γίνεται τριπλό ξέπλυμα ή καθαρισμός υπό πίεση.

Τριπλό ξέπλυμα των συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων

Τα κενά συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων πρέπει να καθαρίζονται αμέσως μετά το άδειασμα του περιεχομένου τους για να μην στεγνώνουν τα υπολείμματα του γεωργικού φαρμάκου και καθίσταται δύσκολος έως αδύνατος ο καθαρισμός τους. Η διαδικασία ξεκινά με τη χρήση του συνόλου του περιεχομένου της συσκευασίας από τον χρήστη τους.

Αφού το υλικό συσκευασίας αφεθεί για μισό λεπτό να στραγγίξει στο ψεκαστικό δοχείο, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθεί το υπόλειμμα του γεωργικού φαρμάκου, γίνονται οι εξής εργασίες:

 • Φορώντας τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (γάντια, μάσκα κλπ) γεμίζετε με νερό το κενό συσκευασίας από 10% έως 20% του όγκου της συσκευασίας.
 • Τοποθετείτε το καπάκι της συσκευασίας και σφίγγετε για να μην υφίστανται διαρροές
 • Ανακινείται προς όλες της πλευρές για να ξεπλυθεί το κενό συσκευασίας
 • Τα νερά του ξεπλύματος τα ρίχνουμε στο ψεκαστικό υγρό.
 • Επαναλαμβάνεται την ανωτέρω διαδικασία άλλες δύο φορές ή και περισσότερο μέχρι τα νερά ξεπλύματος να είναι καθαρά.

Ξέπλυμα των συσκευασιών γεωργικών φαρμάκων υπό πίεση

Η πλέον σύγχρονη, αποτελεσματική και ασφαλής διαδικασία ξεπλύματος των κενών συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων είναι υπό πίεση με ειδικό μηχανισμό του ψεκαστικού μέσου. Συνιστάται ιδιαίτερα για το ξέπλυμα συσκευασιών μεγάλου μεγέθους.

Ο μηχανισμός απαρτίζεται από μπεκ υψηλής πίεσης ειδικά σχεδιασμένο για το ξέπλυμα των κενών συσκευασίας.

Εφόσον δεν αναφέρονται ειδικές οδηγίες του κατασκευαστή οίκου, οι γενικές αρχές ξεπλύματος υπό πίεση είναι:

1. Αφήνουμε το κενό συσκευασίας να στραγγίξει στο ψεκαστικό δοχείο για μισό λεπτό αφού αδειάσει.

2. Καρφώνουμε το μπεκ του ξεπλύματος στο χαμηλότερο σημείο της συσκευασίας.

3. Αναποδογυρίζουμε το δοχείο συσκευασίας έτσι ώστε τα νερά ξεπλύματος να αδειάζουν στο ψεκαστικό δοχείο.

4. Ενεργοποιούμε το μπεκ ξεπλύματος για το συνιστώμενο από τον κατασκευαστή χρόνο (γενικά 30 δευτερόλεπτα ή περισσότερο) κουνώντας ελαφρά τη συσκευασία για να ξεπλυθεί παντού.

5.Το καπάκι της συσκευασίας ξεπλένεται χωριστά με λίγο νερό και τα απόνερα ρίχνονται και αυτά στο ψεκαστικό δοχείο.

6. Επανατοποθετείται το καπάκι και εναποτίθενται σε σημεία συλλογής για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας.

Κακή πρακτική είναι και το θάψιμο των συσκευασιών είτε αυτό γίνει χωρίς να ξεπλυθούν είτε αυτό γίνει αφού ξεπλυθούν. Τα υλικά συσκευασίας παραμένουν στο έδαφος για χρόνια, χάνεται η ευκαιρία για ανακύκλωση ή ανάκτηση ενέργειας και μολύνεται το περιβάλλον και κυρίως τα υπόγεια ύδατα.

Το δε κάψιμο των κενών συσκευασίας όχι μόνον συνιστά σαφής παράβαση των οριζόμενων επί της συσκευασίας των γεωργικών φαρμάκων και ακύρωση κάθε δυνατότητας ανακύκλωσης των συσκευασιών αλλά αποτελεί εξαιρετικά επικίνδυνη πρακτική ακόμη και για την υγεία του ιδίου του χρήση από εισπνοή των τοξικών καπνών.

Μία άλλη κακή πρακτική είναι η χρήση των κενών συσκευασίας για άλλους σκοπούς από τον ίδιο τον χρήστη, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η επικινδυνότητα της κατάστασης, όπως ως θήκες εργαλείων ή ακόμη και ταΐστρες οικόσιτων ζώων.

Πηγή:e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ποιοι υποχρεούνται και ποιοι όχι να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη Δήλωση-Αναλυτικά η σχετική απόφαση της ΑΑΔΕ.

Υπόχρεοι υποβολής «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»

1. Οι εκμισθωτές ακίνητης περιουσίας υποχρεούνται να δηλώνουν όλα τα πληροφοριακά στοιχεία των αρχικών ή τροποποιητικών μισθώσεων, μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την έναρξη της μίσθωσης ή την ημερομηνία που λαμβάνει χώρα η τροποποίησή της, ανεξάρτητα αν πρόκειται για γραπτή ή προφορική συμφωνία. Σε περίπτωση λύσης της μίσθωσης, ο εκμισθωτής δύναται να δηλώνει τη λύση της μίσθωσης μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα από την λύση. Η δυνατότητα του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για μισθώσεις που λύνονται μετά την 1.10.2018.

2. Οι εκμισθωτές (κύριος ή επικαρπωτής) εφόσον εκμισθώνουν ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016, υποχρεούνται σε υποβολή της «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

3. Έγγραφες ή προφορικές συμφωνίες βραχυχρόνιας μίσθωσης ακινήτου, που δεν συνάπτονται μέσω ψηφιακών πλατφόρμων, υποβάλλονται ηλεκτρονικά σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

4.α. Η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» στις περιπτώσεις συνιδιοκτησίας υποβάλλεται από έναν εκ των συνιδιοκτητών. Μετά την οριστικοποίηση της υποβολής το αποδεικτικό υποβολής επέχει θέση δήλωσης και για τους λοιπούς συνιδιοκτήτες. Σε περίπτωση μη αποδοχής των στοιχείων της μίσθωσης από κάποιον εκ των συνιδιοκτητών, απαιτείται, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, να επιλεγεί το ειδικό πεδίο μη αποδοχής και να αναγραφούν οι λόγοι μη αποδοχής.

β. Όταν εκμισθώνεται ή υπεκμισθώνεται ακίνητο με δικαίωμα υπεκμίσθωσης για σκοπούς Βραχυχρόνιας Διαμονής, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 και υπάρχουν περισσότεροι του ενός ιδιοκτήτες ή υπεκμισθωτές, κατά περίπτωση, η «Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» υποβάλλεται από έναν εκ των ιδιοκτητών ή υπεκμισθωτών του ακινήτου, αντίστοιχα. Κατά τα λοιπά ισχύουν τα εδάφια β’ και γ’ της προηγούμενης περίπτωσης.

Μη υπόχρεοι σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας»

1. Οι εκμισθωτές αγροτικών εκτάσεων δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας», εφόσον το μηνιαίο μίσθωμα δεν υπερβαίνει το ποσό των ογδόντα (80) ευρώ.

2. Οι Φορείς Κεντρικής Διοίκησης (ή Δημοσίου ή Κράτους), όπως αυτοί ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 4270/2014, δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας».

3. Δεν υποχρεούνται σε υποβολή «Δήλωσης Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας» για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις που συνάπτονται στο πλαίσιο των διατάξεων του άρθρου 111 του ν. 4446/2016 οι «Διαχειριστές Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης», ανεξαρτήτως εάν έχουν την ιδιότητα του εκμισθωτή, υπεκμισθωτή ή τρίτου που λειτουργεί ως «Διαχειριστής Ακινήτου», σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 5 του άρθρου 1 της ΠΟΛ.1187/2017 (Β’ 4232) απόφασης του Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. σχετικά με τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων στο πλαίσιο της οικονομίας του διαμοιρασμού.

Σε περίπτωση συνιδιοκτησίας ακινήτου, εφόσον ένας εκ των συνιδιοκτητών ορίζεται ως «Διαχειριστής Ακινήτου», δεν υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης ούτε οι λοιποί συνιδιοκτήτες.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την απόφαση, όπως δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ εδώ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Τι ισχύει για τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση στα χυμοποιήσιμα πορτοκάλια

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αναλυτικά η εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ που περιγράφει τις προϋποθέσεις, τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τις υποχρεώσεις των δικαιούχων.
Με την υπ’ αριθμ 561/26111/05.03.2015 ΥΑ όπως τροποποιημένη ισχύει, καθορίζονται οι λεπτομέρειες χορήγησης της συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση σε εκτέλεση του άρθρου 52, του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 του Συμβουλίου.

ΤΡΟΠΟΣ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ – ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ – ΤΙΜΗ

 1. Η ενίσχυση καταβάλλεται υπό τη μορφή συνδεδεμένης ενίσχυσης, ανά εκτάριο, σε ετήσια βάση στους δικαιούχους γεωργούς.
 2. Η συνδεδεμένη ενίσχυση χορηγείται υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στις επόμενες παραγράφους, μετά από υποβολή αιτήματος λήψης των ενδιαφερόμενων γεωργών για την εν λόγω ενίσχυση.
 3. Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος 2017 ανέρχεται στα 7.521.638 € και προέρχεται από τους πόρους του άρθρου 53 του κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.
 4. Η έκταση αναφοράς που καθορίστηκε σύμφωνα με το άρθρο 52 παράγραφος 6 του Κανονισμού (ΕΕ) 1307/2013, ανέρχεται σε 18.500 εκτάρια.
 5. Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2017, σύμφωνα με την από 24.01.2017 τροποποιημένη ανακοίνωση προς την Επιτροπή, είναι 407€ ανά εκτάριο
 6. Το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, σύμφωνα με το άρθρο 53 του Καν (ΕΕ) 639/2014. Για το σκοπό αυτό, ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) γνωστοποιεί στις Διευθύνσεις Ποιότητας και Ασφάλειας Τροφίμων και Αγροτικής Πολιτικής, Τεκμηρίωσης και Διεθνών Σχέσεων το συνολικό αριθμό επιλέξιμων εκταρίων των πορτοκαλιών που οδηγούνται προς χυμοποίηση ανά έτος.
 7. Σε περίπτωση υπέρβασης του ετήσιου προϋπολογισμού ορίζεται ενιαίος συντελεστής μείωσης, ο οποίος εφαρμόζεται αναλογικά σε όλους τους δικαιούχους.

ΟΡΟΙ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟΤΗΤΑΣ

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

1. Παραδίδουν για χυμοποίηση από 1η Ιανουαρίου 2018 έως και 31 Δεκεμβρίου 2018 κατ’ ελάχιστο 7 τόνους πορτοκάλια (κωδικός ομάδας καλλιέργειας 19 και ποικιλίες πορτοκαλιών της ομάδας καλλιέργειας 37) ανά εκτάριο καλλιεργούμενης έκτασης. Η αναλογία αυτή υπολογίζεται με βάση το σύνολο των παραδόσεων προς τις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις και των εκτάσεων πορτοκαλεώνων για τις οποίες ο δικαιούχος υποβάλλει αίτημα συνδεδεμένης ενίσχυσης σε επίπεδο αγροτεμαχίου στα πλαίσια της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης.

Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα.

Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην αποστολή σχετικού ηλεκτρονικού αρχείου με τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών στον ΟΠΕΚΕΠΕ το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του έτους 2019.

2. Οι παραδόσεις στις μεταποιητικές επιχειρήσεις πραγματοποιούνται μέσω των παρακάτω φορέων για τους παραγωγούς μέλη τους:

α) Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Μορφές Συλλογικής Οργάνωσης όπως ορίζονται στο νόμο 4384/2016

β) Ομάδες και οργανώσεις παραγωγών, σύμφωνα με τους καν. (ΕΚ) 1305/13 και 1308/13 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

Επισημαίνεται ότι γεωργοί οι οποίοι δεν είναι μέλη των ανωτέρω φορέων μπορούν να παραδίδουν:

 • σε αυτούς ως συνεργαζόμενοι
 • απευθείας στις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου προς ένταξη στο καθεστώς συνδεδεμένης ενίσχυσης ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.
ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα πορτοκάλια χυμοποίησης  υποχρεούνται

 • Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών χυμοποίησης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης καλλιέργειας – ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (επιλογή του κωδικού καθεστώτος 0104: «ΣΥΝΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΩΝ ΠΡΟΣ ΧΥΜΟΠΟΙΗΣΗ») ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
 • Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσής τους τις κανονιστικές απαιτήσεις διαχείρισης και την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση σύμφωνα με τα οριζόμενα του άρθρο 93 και 94 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1306/2013.
 • Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
 • Να διατηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ή τους φορείς ή/και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον για 3 έτη.

ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΦΟΡΕΩΝ

Α. Οι φορείς, στους οποίους οι γεωργοί παραδίδουν την πρώτη ύλη υποχρεούνται:

 • Να παραδίδουν την ποσότητα πορτοκαλιών χυμοποίησης στις εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις. Οι προϋποθέσεις έγκρισης ορίζονται με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 • Να καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα στοιχεία των παραδόσεων στις μεταποιητικές επιχειρήσεις (ανά σύμβαση) με τα απαιτούμενα στοιχεία για κάθε γεωργό. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν το ΑΦΜ του γεωργού και τη συνολική παραλαμβανομένη ποσότητα καθώς και την ποσότητα πρώτης ύλης που οδηγείται προς χυμοποίηση.
 • Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων και παραστατικών τα οποία απαιτούνται για τους οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους. Να διευκολύνουν τις αρμόδιες αρχές κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Β. Οι εγκεκριμένες μεταποιητικές επιχειρήσεις οι οποίες παραλαμβάνουν πρώτη ύλη στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης οφείλουν:

 • Να συμπληρώνουν ηλεκτρονικά στην από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οριζόμενη εφαρμογή τις συνολικές ποσότητες για κάθε παραγωγό ή φορέα από τον οποίο έχουν παραλάβει πρώτη ύλη πορτοκαλιών προς χυμοποίηση στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης. Ειδικότερα, για τους παραγωγούς που παραδίδουν πρώτη ύλη απευθείας στις εγκεκριμένες μεταποιητικές μονάδες καταχωρούνται τα προσωπικά τους στοιχεία, το ΑΦΜ τους καθώς και η αναλυτική ποσότητα παραλαμβανομένης πρώτης ύλης που οδηγείται προς χυμοποίηση ανά φορτίο η οποία συμφωνεί με τα εκδοθέντα παραστατικά.
 • Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων παραστατικών τα οποία απαιτούνται για τους οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους.
 • Να τηρούν ισοζύγιο παραλαμβανόμενης πρώτης ύλης και παραγομένων προϊόντων. Το εν λόγω ισοζύγιο αφορά τις παραδόσεις πρώτης ύλης εντός και εκτός του καθεστώτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
 • Να επιβεβαιώνουν τις ποσότητες πρώτης ύλης που έχουν παραλάβει από τις αναγγελίες των ομάδων παραγωγών, στη σχετική εφαρμογή.
 • Να διευκολύνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Οι φορείς εντάσσονται στο μητρώο, αποστέλλοντας στην ΚΥ του ΟΠΕΚΕΠΕ την Αίτηση Ένταξης στο Μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΕΝΙΣΧΥΣΗΣ

Μετά το κλείσιμο της Εφαρμογής Καταχώρησης Ποσοτήτων για τα Συνδεδεμένα Καθεστώτα Άμεσων Ενισχύσεων, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αντλεί τα καταχωρηθέντα στοιχεία και διενεργεί τους προβλεπόμενους έλεγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας.

Στη συνέχεια προχωρά σε μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου:

 • Να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιμότητας, δηλ όσοι:

-έχουν υποβάλλει αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης -έχουν παραδώσει από 01.01.2018 έως 31.12.2018 τουλάχιστον 7 τόνους πορτοκάλια ανά εκτάριο καλλιεργούμενης έκτασης

– η αναλογία αυτή υπολογίζεται διαιρώντας το σύνολο των παραδόσεων προς το σύνολο των εκτάσεων πορτοκαλεώνων που δηλώνονται στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης των γεωργών (με κωδικούς ομάδας καλλιέργειας 19 και 37)

 • Να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις πορτοκαλεώνων – οι οποίες περιλαμβάνουν τα αγροτεμάχια που πληρούν την προϋπόθεση της ελάχιστης έκτασης των 0,1 εκταρίων ώστε να καθοριστεί η μοναδιαία τιμή, σύμφωνα με την παράγραφο 1.4.1
 • Να πραγματοποιηθεί η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
 • Να αποσταλεί πίνακας στατιστικών στοιχείων στις αρμόδιες Δ/νσεις ΥΠΑΑΤ

Σημειώνεται ότι γεωργοί που δεν τηρούν το σύνολο των ανωτέρω όρων επιλεξιμότητας, δεν λαμβάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Έλεγχοι-κυρώσεις από ΟΠΕΚΕΠΕ για την Πολλαπλή Συμμόρφωση

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Η πολλαπλή συμμόρφωση είναι ένας μηχανισμός που συνδέει τις άμεσες πληρωμές με τη συμμόρφωση των γεωργών με τα βασικά πρότυπα που αφορούν το περιβάλλον, την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ζώων και των φυτών και την καλή διαβίωση των ζώων, καθώς και την απαίτηση διατήρησης της γης σε καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνέταξε πολυσέλιδο ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ ΕΛΕΓΧΟΥ, όπου περιγράφονται οι υποχρεώσεις των παραγωγών και οι πιθανές κυρώσεις.

Ο υπολογισμός των μειώσεων που θα επιβάλλονται στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, γίνεται με βάση τα ευρήματα των επιτόπιων, διοικητικών και εργαστηριακών ελέγχων πολλαπλής συμμόρφωσης, καθώς και τα ευρήματα των επιτόπιων ελέγχων επιλεξιμότητας ως προς τη σήμανση και καταγραφή αιγοπροβάτων και βοοειδών, ως ακολούθως:

Για παρατυπίες που διαπράττονται χωρίς πρόθεση στα πλαίσια ενός τομέα, οι ποινές κλιμακώνονται ως εξής:

Σε περίπτωση που η παράβαση μιας απαίτησης ή ενός προτύπου αξιολογείται ως μη μόνιμη, ως μικρού βαθμού σοβαρότητας και ως άνευ αποτελέσματος από πλευράς έκτασης, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 1%.

Σε περίπτωση που η παράβαση μιας απαίτησης ή ενός προτύπου αξιολογείται ως μόνιμη, ως μεγάλου βαθμού σοβαρότητας και με αποτέλεσμα που εκτείνεται εκτός εκμετάλλευσης, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 5%. Σε όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις παράβασης χωρίς πρόθεση, επιβάλλεται ποσοστό μείωσης 3%.

Εφ’ όσον διαπιστωθούν μη επαναλαμβανόμενες παραβάσεις σε περισσότερες από μία απαιτήσεις ή πρότυπα του ίδιου τομέα, η ποινή που επιβάλλεται για τον εν λόγω τομέα, είναι η μεγαλύτερη σε ποσοστό μεταξύ των ποινών που οφείλονται σε παραβάσεις απαιτήσεων ή προτύπων του συγκεκριμένου τομέα.

Σε περίπτωση που διαπιστωθούν παραβάσεις σε περισσότερους από ένα τομείς, τα ποσοστά μείωσης ανά τομέα αθροίζονται, η συνολική μείωση όμως δεν μπορεί να υπερβεί το 5%, με την επιφύλαξη των περιπτώσεων πρόθεσης ή επανάληψης.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί μηχανογραφικά επανάληψη παράβασης της ίδιας απαίτησης ή προτύπου, η μείωση που προκύπτει τριπλασιάζεται, αθροίζεται με μειώσεις από ενδεχόμενες άλλες παραβάσεις του ίδιου τομέα, και ακολούθως η προκύπτουσα συνολική μείωση του τομέα στον οποίο ανήκει, αθροίζεται με τα ποσοστά μείωσης που προκύπτουν από άλλους τομείς.

Το μέγιστο συνολικό ποσοστό μείωσης στην περίπτωση αυτή είναι 15%. Σε περίπτωση και δεύτερης επαναλαμβανόμενης παράβασης της ίδιας απαίτησης ή προτύπου, η προβλεπόμενη μείωση τριπλασιάζεται εκ νέου, τηρουμένου του 15% ως μέγιστου συνολικού ποσοστού.

Σε περίπτωση που οι παραβάσεις των απαιτήσεων ή προτύπων ενός τομέα διαπράχθηκαν εκ προθέσεως, επιβάλλεται μείωση για τον εν λόγω τομέα κατά ποσοστό 20%, η οποία αθροίζεται με τις μειώσεις των υπόλοιπων τομέων.

Σε περίπτωση μη προσέλευσης στον έλεγχο μετά από ειδοποίηση, άρνησης ελέγχου, μη συγκέντρωσης ή συγκράτησης των ζώων, απειλής ή χρήσης βίας κατά των ελεγκτών, μη επίδειξης μητρώων ή αρχείων και παραστατικών ή εγγράφων της εκμετάλλευσης, παρεμπόδισης ή μη διευκόλυνσης της μετάβασης και επιθεώρησης στο σύνολο των αγροτεμαχίων, των σταυλικών εγκαταστάσεων και των βοηθητικών χώρων της εκμετάλλευσης, ο παραγωγός αποκλείεται από το σύνολο των ενισχύσεων που θα ελάμβανε για το έτος κατά το οποίο διεξάγεται ο έλεγχος.

Παραβάσεις ήσσονος σημασίας για τις οποίες απευθύνεται προειδοποίηση στο γεωργό, δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό των μειώσεων κατά το τρέχον έτος, εφ’ όσον ο γεωργός προσκομίσει εμπρόθεσμα τα απαιτούμενα αποδεικτικά συμμόρφωσης. Εφ’ όσον διαπιστωθεί επανάληψη της ίδιας παράβασης κατά τα δύο επόμενα έτη, επιβάλλεται αναδρομικά μείωση 1%.

Δείτε αναλυτικά ολόκληρη την εγκύκλιο εδώ:  https://www.e-ea.gr/wp-content/uploads/2018/08/88.pdf

Πηγή: e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Λήγει στις 31 Αυγούστου η προθεσμία για την Ειδική Ασφαλιστική Εισφορά

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

ΕΛΓΑ: Με δεδομένο ότι η παράταση αυτή είναι η δεύτερη που δίνεται, όσοι παραγωγοί δεν έχουν καταβάλει την ασφαλιστική εισφορά του 2017 θα πρέπει εντός της προθεσμίας αυτής να την εξοφλήσουν, διότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν.

Με την παράταση που δόθηκε, οι παραγωγοί όλης της χώρας, διευκολύνονται στην τακτοποίηση των οικονομικών τους υποχρεώσεων χωρίς να χάσουν την δυνατότητα να καταστούν δικαιούχοι τυχόν αποζημιώσεων που τους αναλογούν.

Ειδικότερα οι παραγωγοί που έχουν επιλέξει ως τρόπο καταβολής της εισφοράς την εξουσιοδότηση και χρέωση του καταθετικού τους λογαριασμού από τον ΕΛ.Γ.Α. και για οποιοδήποτε λόγο δεν καταστεί δυνατή η είσπραξη του συνόλου ή μέρους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς, θα πρέπει να καταθέσουν στον ειδικό λογαριασμό το οφειλόμενο ποσό της εισφοράς, προκειμένου να εκπληρώσουν εμπρόθεσμα τις ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Οι προτάσεις της Ε.Ε. για τη νέα ΚΑΠ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Οι νομοθετικές προτάσεις για το μέλλον της κοινής γεωργικής πολιτικής, που βασίζονται σε 9 στόχους, περιλαμβάνουν υψηλότερες φιλοδοξίες για το περιβάλλον και την κλιματική δράση, καλύτερη στόχευση και έναν νέο τρόπο εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε πρόσφατα νομοθετικές προτάσεις για την κοινή γεωργική πολιτική μετά το 2020. Οι προτάσεις αυτές αποσκοπούν να καταστήσουν την ΚΓΠ ικανή να ανταποκριθεί στις σημερινές και τις μελλοντικές προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή ή η ανανέωση των γενεών, γεωργούς για έναν βιώσιμο και ανταγωνιστικό γεωργικό τομέα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση διαμορφώνει τον προϋπολογισμό της για ένα ρεαλιστικό, σύγχρονο και μακροπρόθεσμο προγραμματισμό για την περίοδο 2021-27 για να επιλύσει ζητήματα που έχουν σημασία για τους Ευρωπαίους. Η Επιτροπή προτείνει η χρηματοδότηση της ΚΓΠ να μειωθεί κατά μέσο όρο-περίπου κατά 5% – ώστε να αντανακλά τη νέα πραγματικότητα μιας Ένωσης στις 27.

Εννέα σαφείς στόχοι

Με βάση 9 στόχους, η μελλοντική ΚΓΠ θα συνεχίσει να διασφαλίζει την πρόσβαση σε τρόφιμα υψηλής ποιότητας και την ισχυρή στήριξη για το μοναδικό ευρωπαϊκό γεωργικό μοντέλο

Οι 9 στόχοι της μελλοντικής ΚΓΠ είναι:

 • για να εξασφαλιστεί ένα δίκαιο εισόδημα στους αγρότες
 • για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας
 • για να εξισορροπηθεί η ισχύς στην τροφική αλυσίδα
 • δράση για την αλλαγή του κλίματος
 • περιβαλλοντική φροντίδα
 • για τη διατήρηση τοπίων και βιοποικιλότητας
 • για την υποστήριξη της ανανέωσης των γενεών
 • ζωντανές αγροτικές περιοχές
 • για την προστασία της ποιότητας των τροφίμων και της υγείας

Βασικές πτυχές των προτάσεων

Καλύτερη στόχευση για μια πιο δίκαιη συμφωνία

Για να εξασφαλιστεί η σταθερότητα και η προβλεψιμότητα, οι άμεσες πληρωμές θα παραμείνουν ουσιαστικό τμήμα της ΚΓΠ. Ωστόσο, η μελλοντική ΚΓΠ θέλει να δώσει προτεραιότητα στις μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις και να ενθαρρύνει τους νέους γεωργούς να ενταχθούν στο επάγγελμα.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Επιτροπή προτείνει:

 •  να μειωθούν οι άμεσες πληρωμές από 60.000 ευρώ και να καταργηθούν οι πληρωμές σε 100.000 ευρώ ανά αγρόκτημα, προκειμένου να διασφαλιστεί μια δικαιότερη κατανομή των πληρωμών
 • υψηλότερο επίπεδο στήριξης ανά εκτάριο για μικρές και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις
 • τουλάχιστον 2% των πληρωμών άμεσης στήριξης που χορηγούνται σε κάθε χώρα της ΕΕ θα διατεθούν για τους νέους γεωργούς, συμπληρωμένες με χρηματοδοτική στήριξη στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης και με μέτρα που διευκολύνουν την πρόσβαση στις μεταφορές γης και γης
 • Οι χώρες της ΕΕ πρέπει να διασφαλίσουν ότι μόνο γνήσιοι αγρότες λαμβάνουν στήριξη

Υψηλότερη φιλοδοξία για περιβαλλοντική και κλιματική δράση Οι γεωργοί διαδραματίζουν βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, στην προστασία του περιβάλλοντος και στη διατήρηση των τοπίων και της βιοποικιλότητας. Στην πρότασή της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει μεγάλες φιλοδοξίες για την περιβαλλοντική και την κλιματική αλλαγή.

Οι υποχρεωτικές απαιτήσεις περιλαμβάνουν:

 • διατήρηση εδαφών πλούσια σε άνθρακα μέσω της προστασίας των υγροτόπων και των τυρφώνων
 • υποχρεωτικό εργαλείο διαχείρισης θρεπτικών ουσιών για τη βελτίωση της ποιότητας του νερού, τη μείωση των επιπέδων αμμωνίας και οξειδίου του αζώτου
 • αμειψισπορά αντί της διαφοροποίησης των καλλιεργειών

Οι γεωργοί θα έχουν τη δυνατότητα να συμβάλλουν περαιτέρω και να ανταμείβονται για την υπέρβαση των υποχρεωτικών απαιτήσεων. Οι χώρες της ΕΕ θα αναπτύξουν εθελοντικά οικολογικά προγράμματα για να στηρίξουν και να ενθαρρύνουν τους αγρότες να τηρούν γεωργικές πρακτικές ευεργετικές για το κλίμα και το περιβάλλον.

Οι αγρότες στην καρδιά της ευρωπαϊκής κοινωνίας

Οι αγρότες βρίσκονται στην καρδιά των αγροτικών κοινοτήτων της Ευρώπης, παρέχοντας ζωτικά δημόσια αγαθά.

Η μελλοντική ΚΓΠ προτείνει την ενίσχυση της ανάπτυξης των αγροτικών περιοχών με:

 • βοηθώντας τις νέες γενεές γεωργών να ενταχθούν στο επάγγελμα, αν και η καθοδήγηση των νέων γεωργών από πιο έμπειρους, τη βελτίωση της μεταφοράς γνώσεων από τη μια γενιά στην επόμενη ή την ανάπτυξη σχεδίων διαδοχής
 • ενθάρρυνση των χωρών της ΕΕ να κάνουν περισσότερα σε εθνικό επίπεδο, για παράδειγμα μέσω πιο ευέλικτων κανόνων για τη φορολογία και την κληρονομιά, για τη βελτίωση της πρόσβασης των νέων γεωργών στη γη
 • τη θέσπιση αυστηρότερων απαιτήσεων για την ασφάλεια και την ποιότητα των τροφίμων στους γεωργούς, παρέχοντας οικονομική στήριξη μόνο όταν συμμορφώνονται με τους κανόνες για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων ή αντιβιοτικών, για παράδειγμα.

Νέος τρόπος εργασίας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα πιο ευέλικτο σύστημα, απλουστεύοντας και εκσυγχρονίζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η ΚΓΠ. Η πολιτική θα μετατοπίσει την έμφαση από τη συμμόρφωση και τους κανόνες προς τα αποτελέσματα και τις επιδόσεις.

Μέσω στρατηγικών σχεδίων, οι χώρες θα καθορίσουν τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν να εκπληρώσουν τους 9 στόχους σε επίπεδο ΕΕ, χρησιμοποιώντας μέσα της ΚΓΠ ανταποκρινόμενα στις ιδιαίτερες ανάγκες των αγροτών και των αγροτικών κοινοτήτων.

Ο νέος τρόπος εργασίας θα περιλαμβάνει επίσης:

 • εξορθολογισμό των διοικητικών διαδικασιών : οι χώρες υποβάλλουν μόνο ένα στρατηγικό σχέδιο που καλύπτει τις άμεσες πληρωμές, την αγροτική ανάπτυξη και τις τομεακές στρατηγικές
 • διευκόλυνση της προστασίας του περιβάλλοντος : μέσω μιας δέσμης προτύπων και στόχων σε επίπεδο ΕΕ, κάθε χώρα προσαρμόζει τις περιβαλλοντικές και κλιματικές δράσεις στην πραγματικότητα επί τόπου
 • απλούστευση στη στήριξη των νέων γεωργών: ένα ενιαίο στρατηγικό σχέδιο θα επιτρέψει μια συνεπή δράση για την ανανέωση των γενεών που θα καλύπτει τόσο τις άμεσες ενισχύσεις όσο και την αγροτική ανάπτυξη. Επιπλέον, οι νέοι γεωργοί θα έχουν ευκολότερη πρόσβαση σε συμπληρωματικό εισόδημα και στήριξη εγκατάστασης, καθώς τα κριτήρια επιλεξιμότητας της ΕΕ θα μειωθούν.

Ενίσχυση της καινοτομίας

Η γνώση και η καινοτομία είναι απαραίτητες για έναν έξυπνο, ανθεκτικό και αειφόρο γεωργικό τομέα. Η ΚΓΠ του μέλλοντος θα ενθαρρύνει τόσο τις αυξημένες επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία όσο και την εκμετάλλευση των γεωργών και των αγροτικών κοινοτήτων.

Ένας ειδικός προϋπολογισμός ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ από το πρόγραμμα Horizon Europe θα διατεθεί για την έρευνα και την καινοτομία στον τομέα των τροφίμων, της γεωργίας, της αγροτικής ανάπτυξης και της βιοοικονομίας.

Η γεωργική ευρωπαϊκή εταιρική σχέση καινοτομίας ( EIP-AGRI ) θα συνεχίσει να συγκεντρώνει πηγές χρηματοδότησης από την Horizon Europe και την αγροτική ανάπτυξη για την προώθηση της ανταγωνιστικής και αειφόρου γεωργίας και της δασοκομίας.

Πηγή:e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Το ηλεκτρονικό μας κατάστημα προσωρινά δεν λειτουργεί. Για παραγγελίες επικοινωνήστε μαζί μας τηλεφωνικά στο τηλ. +30 27210 24590 ! Απόρριψη