Γλοιοσπόριο και το Κυκλοκόνιο: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί

ελαιωνας

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των φυτοπαθογόνων

Το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο είναι δύο φυτοπαθογόνοι μύκητες που προσβάλλουν την ελιά.

Συγκεκριμένα, το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και το γλοιοσπόριο κυρίως τον ελαιόκαρπο, ιδιαίτερα όταν αυτός πλησιάζει την ωρίμανση.

Τα παραπάνω παθογόνα μπορούν να αντιμετωπισθούν συγχρόνως με τα ίδια καλλιεργητικά και καταπολέμησης μέτρα.

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ή ΚΗΛΙΔΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Οφείλεται στο μύκητα Spilocaea oleagina. Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα καθώς και τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των ανθέων αλλά σπανιότερα τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς οι οποίες στη συνέχεια γίνονται πιο καστανές περιφερειακά ενώ περιβάλλονται συχνά και από χλωρωτική άλω. Μεγαλύτερος αριθμός κηλίδων εντοπίζεται στα παλαιότερα φύλλα και στα κατώτερα μέρη του δένδρου.

Τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι παρατηρείται γρήγορη εξέλιξη των κηλίδων, ενώ τα πολύ προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν, απογυμνώνεται όλο το δέντρο ή μέρος αυτού και μπορεί να αποξηρανθούν οι αποφυλλωθέντες κλαδίσκοι. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδενδρα.

Εξαιτίας της μεγάλης φυλλόπτωσης που προκαλεί οδηγεί στην μεγάλη εξασθένιση των δέντρων καθώς και στη μείωση της παραγωγής αλλά και στην ακαρπία.

Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 10-20 0C και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία. Την θερμή και ξηρή περίοδο του καλοκαιριού η ανάπτυξη του μύκητα αναστέλλεται αλλά επιβιώνει επάνω στα προσβεβλημένα φύλλα που παραμένουν στο δένδρο.

Η ένταση της ασθένειας σε μια περιοχή επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες της βροχής, αλλά και από την πολύ υψηλή πρωϊνή υγρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος.

ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΛΑ

Οφείλεται στο μύκητα Gloeosporium olivarum.Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση).

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.

Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας.

Επιβάλλεται οπωσδήποτε η συλλογή-απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, γιατί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος.

Αντιμετώπιση και των δύο παθογόνων Μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δένδρων με κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό της κόμης (κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο). Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα, ιδιαίτερα τις βροχερές περιόδους (κυκλοκόνιο).

Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή με ράβδισμα (κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο). Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή (κυκλοκόνιο).

Τα χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο της ελιάς έχουν μορφή βρέξιμης σκόνης ή βρέξιμων κόκκων  (Βορδιγάλειος Πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του Χαλκού, Θειικός Τριβασικός Χαλκός κλπ).

Η αντιμετώπιση για το κυκλοκόνιο στην ελιά βασίζεται σε προληπτικούς ψεκασμούς των δέντρων με χαλκούχα σκευάσματα. Στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα συνιστώνται 3-4 ψεκασμοί με χαλκούχο σκεύασμα, 2 στις αρχές του φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών και 1-2 στις αρχές της άνοιξης όταν τα νέα φύλλα αποκτήσουν μήκος 2 εκ.

Όσον αφορά τις διάφορες ποικιλίες ελιάς, η Χονδρολιά Αγρινίου είναι ιδιαίτερα ευπαθής ενώ η Κορωνέικη παρουσιάζει σχετική αντοχή. Η αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με χαλκούχα σκευάσματα.

Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 20-25 περίπου ημέρες. (Αναμονή 2 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή).

Πηγή:www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αυστηροί έλεγχοι και μεγάλα πρόστιμα για τα παράνομα φυτοφάρμακα

φυτοφαρ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3.300 ευρώ το πλέον πρόσφατο πρόστιμο για διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι παραγωγοί.

 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά για τη διάθεση παράνομων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. H νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμό. Προβλέπεται ακόμη η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων και επιβολή φυλάκισης από τρεις μήνες έως ένα έτος.

Επιπλέον, οι παραγωγοί στερούνται τις ενισχύσεις και στην περίπτωση διαπίστωσης κατοχής, διακίνησης ή χρήσης αυτών των προϊόντων δεν λαμβάνουν όλες τις επιδοτήσεις στο σύνολό τους και χάνουν ακόμα και τα δικαιώματά τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προχώρησαν πρόσφατα στην επιβολή ενός ακόμη προστίμου, ύψους αυτή τη φορά 3.300 ευρώ, σε επιχείρηση που διέθεσε στην αγορά φυτοπροστατευτικά προϊόντα των οποίων η άδεια διάθεσης στην αγορά έχει ανακληθεί, καθώς δεν τηρούνταν οι όροι με τους οποίους χορηγήθηκε η έναρξη ασκήσεως εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων από την άσκηση της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. Να σημειωθεί ότι η ανάκληση αδειών κυκλοφορίας σκευασμάτων είναι συχνό φαινόμενο, κατά συνέπεια θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να ενημερώνονται και να τηρούν τα προβλεπόμενα.

Εξίσου προσεκτικοί οφείλουν να είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Το αρμόδιο υπουργείο, έχοντας υπόψιν του τα περί διακίνησης και χρήσης τέτοιων σκευασμάτων, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του και ιδιαίτερα δια της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, έχει εγκαίρως απευθυνθεί σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στον κύκλο της διάθεσης φυτοπροστατευτικών, ενημερώνοντάς τους για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν:

Τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης όταν π.χ. ψεκάζει, τις οδηγείς για περίπτωση ατυχήματος κ.λ.π. Το παράνομο φυτοφάρμακο είναι είτε σε λευκό μπουκάλι είτε σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη Βουλγαρική ή Τουρκική γλώσσα), εισάγεται είτε από παραγωγούς, είτε από «μεσάζοντες» Ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας σε συσκευασίες μέχρι 20 λίτρα για να μπορεί να πουληθεί άμεσα, χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά που το περιγράφουν παραπλανητικά ως λίπασμα, παρακάμπτοντας τελωνεία και υπηρεσίες ελέγχου. Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή: ⇒ Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό και εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα. ⇒ Στη χώρα μας τα απαγορευμένα σκευάσματα κυκλοφορούν μέσω παράνομων εισαγωγών, υπάρχουν όμως και τα αποθέματα που δεν έχουν αποσυρθεί. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές και οδηγίες, όπως αυτές εξεδόθησαν απ’ τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

-Η ετικέτα πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα

– Να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ετικέτα να αναγράφει τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά).

– Να αναγράφει όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις στην ελληνική γλώσσα. – Να αναφέρεται ότι πρόκειται για Εντομοκτόνο, Μυκητοκτόνο, κλπ., καθώς επίσης και οι επιβλαβείς οργανισμοί που καταπολεμά. Πωλούνται μόνον από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων

– Μόνον καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα επιτρέπεται να πωλούν γεωργικά φάρμακα. Ζήτησε συμβουλές για τη χρήση του. Ζητάτε πάντα τιμολόγιο ή απόδειξη πώλησης

-Το τιμολόγιο ή η απόδειξη πώλησης τεκμηριώνει την νόμιμη αγορά των προϊόντων.

-Ελέγξτε ότι στο τιμολόγιο αναφέρεται ακριβώς το γεωργικό φάρμακο που αγοράσατε. Να είστε προσεκτικοί όταν τα γεωργικά φάρμακα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τα άλλα ίδια γεωργικά φάρμακα

– Τα παράνομα αγνώστου ποιότητας γεωργικά φάρμακα, είναι πάντα πολύ φθηνότερα όλων των νόμιμων. Μπορούν ωστόσο να καταστρέψουν την καλλιέργεια γιατί κανείς δεν εγγυάται για το περιεχόμενό τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε αμέσως στις τοπικές αρχές.

Η διακίνηση και πώληση παράνομων γεωργικών φαρμάκων τιμωρούνται με πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.

Πηγή www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ελιές: Προστασία από τη Μαργαρόνια

μαργαρονια ελιασ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Η Margaronia Palpita unionalis είναι έντομο που προσβάλλει την νεαρή βλάστηση της ελιάς.
Οι προνύμφες προσβάλλουν την ακραία τρυφερή βλάστηση µε καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των νεαρών δέντρων. Εκτός από τη νεαρή βλάστηση, αυτή την περίοδο παρατηρούνται φαγώματα και στους πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς.

Τα ενήλικα έντομα εμφανίζονται τον Απρίλιο και εναποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες στα τρυφερά φύλλα και στις βλαστικές κορυφές της ελιάς. Οι προνύμφες  έχουν την τάση να συνδέουν με μετάξινα νήματα δυο γειτονικά φύλλα και να τρέφονται τρώγοντας την κάτω επιδερμίδα και το παρέγχυμά τους. Αργότερα τρέφονται τρώγοντας μεγάλα κομμάτια ή και ολόκληρα τα φύλλα και τους μίσχους.

Οι νύμφες εγκαθίστανται ανάμεσα στα συνενωμένα φύλλα ή σε ρωγμές του φλοιού. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ενήλικα της νέας γενιάς και ο βιολογικός κύκλος επαναλαμβάνεται.

Η Μαργαρόνια συμπληρώνει 5 γενεές τον χρόνο, δύο την άνοιξη μέχρι τον Ιούνιο και άλλες τρεις το καλοκαίρι – φθινόπωρο. Οι προνύμφες των θερινών γενεών προσβάλλουν τον καρπό, από τον οποίο τρέφονται. Όταν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, ανοίγουν οπή εξόδου και εξέρχονται από τον καρπό για να νυμφωθούν.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Αγρινίου, στους ελαιώνες της Αιτωλοακαρνανίας είναι σταθερή και έντονη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του εντόμου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Προκαλεί ζημιές κυρίως στους νεαρούς βλαστούς, ενώ στα δένδρα εμφανίζονται φαγώματα στα φύλλα στα οποία αρχικά δημιουργούνται κηλίδες όπου έχει παραμείνει μόνο η επιδερμίδα της πάνω επιφάνειας. Στη συνέχεια από τα φύλλα λείπουν ολόκληρα κομμάτια. Συχνά λείπουν τμήματα από τους νεαρούς βλαστούς από τα οποία έχουν τραφεί οι προνύμφες. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε νεαρά δένδρα σε φυτώρια ή νέους ελαιώνες καταστρέφοντας φύλλα, οφθαλμούς ή εμβόλια. Οι ζημιές στους καρπούς δεν είναι πάντα συχνές και γι’ αυτό αυτοί επηρεάζονται λιγότερο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Βιολογική Καταπολάμεση: Σοβαρή μείωση του πληθυσμού του εντόμου προκαλούν οι φυσικοί εχθροί όπως το ωοφάγο Υμενόπτερο Trichogramma sp. και τα παράσιτα, επίσης Υμενόπτερα Apanteles laevigatys και A. Lacteicolor και το Δίπτερο Ctenophorocera pavida.

Χημική Καταπολέμηση: Για τη χημική καταπολέμηση όταν είναι απαραίτητη, οι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται εναντίον των νεαρών προνυμφών και των πρώτων ακμαίων την άνοιξη.

Αυτή την περίοδο: Συστήνεται προστασία κυρίως των νεαρών δέντρων στα φυτώρια και στους νέους ελαιώνες και των ελαιοδέντρων που έχουν δεχτεί κλάδεμα ανανέωσης. Στα παραγωγικά δέντρα όπου διαπιστώνετε σοβαρές προσβολές στη βλάστηση ή και στους καρπούς χρειάζεται επίσης αντιμετώπιση κατά των προνυμφών µε εγκεκριμένα σκευάσματα.

Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται έγκαιρα γιατί οι προνύμφες προστατεύονται µμέσα στα τυλιγμένα φύλλα και όσο µμεγαλώνουν είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα.

Πηγή : e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ελληνικό Σήμα: Ο κανονισμός για ελιά και ελαιόλαδο

λαδι-ελιες

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αποφάσεις που ορίζουν το ετήσιο τέλος χρήσης για την απονομή Ελληνικού Σήματος στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και στις επιτραπέζιες ελιές καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης στη διαδικασία για την απόκτησή του.

Το σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, ταυτοποιεί την ελληνική προστιθέμενη αξία προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών. Βρίσκεται στη διάθεση των επιχειρήσεων που παράγουν στη χώρα μας αλλά και των καταναλωτών σε όλον τον κόσμο που επιλέγουν την ελληνική γη, τα ελληνικά χέρια και το ελληνικό μυαλό.

Σκοπός του είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα μέσα από τη δράση αυτή προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η τοπική επιχειρηματικότητα, μέρος της οποίας αποτελούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγών και μεταποιητών των ελληνικών προϊόντων.

O Κανονισμός Απονομής Ελληνικού Σήματος διασφαλίζει τη λειτουργία ενιαίου και ομοιογενούς πλαισίου αξιόπιστων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών διαδικασιών ελέγχου και απονομής του Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο.
Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές, πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι απαιτήσεις:

1. i) Οι ελαιόκαρποι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων του άρθρου 4 του κανονισμού, να παράγονται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

ii) Οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) μεταποίησης και περαιτέρω επεξεργασίας (πχ. εκπυρήνωση, γέμισμα, πολτοποίηση) των ελαιοκάρπων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων του άρθρου 4 του κανονισμού, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

iii) Οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων του άρθρου 4 του Κανονισμού, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

iv) Οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) αποθήκευσης και εμπορίας πρώτης ύλης ή/και μη προσυσκευασμένων προϊόντων του άρθρου 4 του κανονισμού, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

v) Να καθιερώνεται και να τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας, διατηρούμενης της δυνατότητας ανάστροφης επιβεβαίωσής της, που να διασφαλίζει:

• την ελληνική προέλευση των ελαιοκάρπων,

• τη συνέχεια της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια των οποιοδήποτε ενδιάμεσων διαδικασιών στην επιχείρηση και στις συνεργαζόμενες μ’ αυτήν επιχειρήσεις των άρθρων 8 και 9,

• την ταυτότητα των παραγόμενων τελικών προϊόντων που εξέρχονται από την επιχείρηση.

2. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός των προϊόντων του άρθρου 4 του κανονισμού από ομοειδή προϊόντα μη ελληνικής προέλευσης, σε όλα τα στάδια των παραγωγικών διαδικασιών.

3. Για την τεκμηρίωση της εφαρμογής των απαιτήσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, η επιχείρηση υποχρεούται να τηρεί αρχείο που αφορά στους προμηθευτές, στις εισερχόμενες ποσότητες, στην κίνηση των προϊόντων σε όλα τα στάδια των παραγωγικών διαδικασιών εντός της επιχείρησης, τους αποδέκτες των εξερχόμενων ποσοτήτων των τελικών προϊόντων, καθώς και τη σχέση μεταξύ κάθε παρτίδας εισροών αρχικών προϊόντων και κάθε παρτίδας εκροών τελικών προϊόντων.

4. Κατά τη διακίνηση των εξερχομένων προϊόντων των επιχειρήσεων της παραγράφου 1(ii), 1(iii) και 1(iv) του άρθρου, στα συνοδευτικά έγγραφα (παραστατικά εμπορίας και διακίνησης π.χ. τιμολόγια, δελτία αποστολής) να αναγράφεται υποχρεωτικά πλέον των καθορισμένων από την εθνική νομοθεσία στοιχείων και η ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ».

5. Στο λογιστικό σύστημα των επιχειρήσεων της παραγράφου 1(ii), 1(iii) και 1(iv) του παρόντος άρθρου, η περιγραφή των προϊόντων να ταυτίζεται με εκείνη που αναφέρεται στα έγγραφα της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, η οποία σε κάθε περίπτωση να περιλαμβάνει την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ».

Αντίστοιχα, η απόφαση ορίζει και όσα πρέπει να τηρούνται για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο Εξαιρετικό Παρθένο και Παρθένο Ελαιόλαδο.

Πηγή : www.e-ea.gr

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αμπέλι: Επίκαιρες οδηγίες για την καλλιέργεια Γεωργικές προειδοποιήσεις από το Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαϊας για τις περιοχές Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλονιάς, Ζάκυνθου και Ιθάκης.

ΦΩΤΟ ΑΜΠΕΛΙΑ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

ΕΥΔΕΜΙΔΑ

Διαπιστώσεις: Σε πλήρη εξέλιξη με μεγάλους πληθυσμούς βρίσκεται η 2η πτήση της ευδεμίδας στις πεδινές περιοχές.

Συστάσεις:Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ενός ελέγχου προσβολής.

Η 1η επέμβαση με εντομοκτόνο, εάν απαιτείται, να γίνει σύμφωνα με το προηγούμενο δελτίο μας.

Η επανάληψη της επέμβασης, εξαρτάται από τον επανέλεγχο του ύψους της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα και το φυτοπροστατευτικό.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις πρωτογενών & δευτερογενών μολύνσεων: Μετά τη γονιμοποίηση, από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη των βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή, όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους.

Τα παρακάτω ενδεικτικά γραφήματα με δεδομένα από τους αυτόματους τηλεμετρικούς μετεωρολογικούς σταθμούς (ΑΤΜ) δείχνουν ότι οι βροχές στις 07 & 08 Ιουνίου, προκάλεσαν ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές πρωτογενείς μολύνσεις στους αμπελώνες.

Επίσης, στα ίδια γραφήματα διαπιστώνουμε ότι σχεδόν καθημερινά, ολόκληρη την τρέχουσα περίοδο, οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές για δευτερογενείς μολύνσεις Περονοσπόρου.

Συστάσεις: Συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ)

Διαπιστώσεις: Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών.

Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Τυχόν προσβολή των ραγών από την ασθένεια στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, ίσως αποβεί καταστροφική για την παραγωγή.

Οι καιρικές συνθήκες την εποχή αυτή είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

Συστάσεις: Συνιστάται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς.

Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού. Προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Για την αποτελεσματική προστασία των βοτρύων από την ασθένεια, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης των ραγών αυτή την εποχή. Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμά και τους δύο μύκητες.

Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος (βλ. Πίνακα).

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (ΤΕΦΡΑ ΣΗΨΗ)

Διαπιστώσεις: Στις πεδινές ιδίως περιοχές, οι συνθήκες κατά το τελευταίο διάστημα είναι περιστασιακά ευνοϊκές για μολύνσεις στις ράγες οι οποίες είναι εξίσου σημαντικές με τις λανθάνουσες μολύνσεις των πράσινων ιστών που τυχόν έγιναν κατά την έναρξη της βλαστικής περιόδου.

Συστάσεις: Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα.

Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας.

Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Στις λίστες φυτοπροστατευτικών έτους 2017 (έκδοση 28/4/2017 και ειδικά για την ευδεμίδα έκδοση 11/4/2017), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή εγκεκριμένου σκευάσματος, δοσολογίας, μεσοδιαστήματος εφαρμογής και για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα φυτοπροστατευτικά.

Πηγή:www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Έντομα που προσβάλλουν την ελιά

anthoforia

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για την ελιά εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Ποιοτικού Ελέγχου και Φυτοπροστασίας Αχαΐας.

Οι πληροφορίες για τα έντομα από τα οποία κινδυνεύει η ελιά αυτή την περίοδο, αφορούν καλλιέργειες της Αχαΐας, της Αιτωλοακαρνανίας, της Ηλείας, της Κεφαλλονιάς, της Ζακύνθου , της Μεσσηνίας και της Ιθάκης.


 

Αναλυτικά: Πυρηνοτρήτης Πρώιμες περιοχές Συνίσταται να γίνουν επεμβάσεις για την καρπόβια γενιά του Πυρηνοτρήτη. Στις πρώιμες περιοχές άμεσα, στις μεσοπρώιμες περιοχές (10-13 Ιουνίου), στις όψιμες (15-18 Ιουνίου). Συλλήψεις από το δίκτυο παγίδων και προσβολή από Πυρηνοτρήτη (Prays oleae) Αυτή την εποχή έχει ολοκληρωθεί η καρπόδεση στους ελαιώνες και αναμένεται η εκκόλαψη της καρπόβιας γενιάς του Πυρηνοτρήτη.

Έχει παρατηρηθεί ανομοιομορφία και καθυστέρηση στην καρπόδεση που οφείλεται κυρίως στις άστατες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν την προηγούμενη περίοδο. Οι πληθυσμοί του εντόμου, σύμφωνα με τις συλλήψεις στο δίκτυο φερομονικών παγίδων, είναι μέτριοι. Βασική προϋπόθεση για την επιτυχία των επεμβάσεων εναντίον της καρπόβιας γενεάς είναι η εφαρμογή τους στον κατάλληλο χρόνο, κατά την εκκόλαψη ή λίγο μετά την εκκόλαψη της προνύμφης του εντόμου οι οποίες ωοτοκούν μέσα στους μικρούς καρπούς.

Συστήνονται χημικές επεμβάσεις, όταν οι καρποί έχουν μέγεθος περίπου 3-5 mm και επανάληψη μετά από περίπου 10 ημέρες, όταν το μέγεθος θα είναι περίπου 6-10 mm. Οι επεμβάσεις έχουν έμμεση δράση και σε άλλους εχθρούς όπως Ρυγχίτη, Δάκο κ.α.. beta-cufluthrin, chlorpyrifos-methyl, deltamethrin, lamda-cyhalothrin, phosmet, spinetoram, thiacloprid, thiamethoxam, thiamethoxam + lamda-cyhalothrin, deltamethrin + thiacloprid, για Βιολογική καλλιέργεια: Bacillus thuringiensis

ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΤΙΚΕΤΕΣ ΤΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ

Ρυγχίτης και προσβολή σε καρπούς ελιάς

Μικρό κολεόπτερο, ερυθρό-κεραμιδί χρώματος, μήκους 5-6 mm με χαρακτηριστικό ρύγχος. Συμπληρώνει μία γενεά ανά δύο έτη. Όταν δημιουργηθούν οι καρποί τρέφονται απ’ αυτούς τρυπώντας τη σάρκα με το ρύγχος του. Έντονες προσβολές μπορούν να προκαλέσουν πρόωρη καρπόπτωση το καλοκαίρι και κυρίως το φθινόπωρο.

Συνδυασμένη χημική καταπολέμηση με σκευάσματα κατά του Πυρηνοτρήτη

Μαργαρόνια και προσβολή σε ελιές

Λεπιδόπτερο έντομο με λευκές πτέρυγες, διαστάσεων 11-15 mm περίπου.

Γενικά οι προσβολές από το έντομο είναι περιοδικές και το μέγεθος τους ποικίλει από χρονιά σε χρονιά και από περιοχή σε περιοχή.

Όπου διαπιστώνονται σοβαρές ζημιές καταλήγουν σε αποφύλλωση των ελαιοδέντρων καθώς οι προνύμφες του εντόμου τρώνε τις κορυφές, τα φύλλα των νεαρών βλαστών και ενίοτε τον ελαιόκαρπο.

Νεαρά δενδρύλλια είναι δυνατό να καταστραφούν εξ` ολοκλήρου.

Στα ελαιοκομεία που διαπιστώνονται σοβαρές προσβολές να γίνει συνδυασμένη χημική καταπολέμηση με σκευάσματα κατά του Πυρηνοτρήτη σύμφωνα με τις λίστες που έχουν εκδοθεί. Σύμφωνα με έγγραφο του Υπ.Α.Α.Τ. στο οποίο αναλύονται στατιστικά αποτελέσματα που αφορούν σε παραβάσεις από τη χρήση Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων (ΦΠ) στη καλλιέργεια της ελιάς, προκύπτει χρήση σκευασμάτων με μη εγκεκριμένες δραστικές ουσίες. Σημαντικός είναι ο αριθμός των περιπτώσεων που ανιχνεύθηκε η δραστική ουσία chlorpyrifos σε δείγματα ελαιολάδου. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, μη εγκεκριμένη χρήση ΦΠ μπορεί να επιφέρει διοικητικές και ποινικές κυρώσεις.

Αποφύγετε άσκοπη χρήση ΦΠ η οποία μπορεί να είναι επικίνδυνη για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία. Συμβουλευτείτε τον Γεωπόνο σας.

Ακολουθείται πάντα πιστά τις οδηγίες της ετικέτας, αποκλειστικά με εγκεκριμένα για την καλλιέργεια σκευάσματα.

 

Πηγή : e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Μεγάλη ζήτηση και αυξημένες εξαγωγές για τα καρπούζια της Τριφυλίας, με τιμές που φτάνουν στα 35 λεπτά το κιλό

φωτο καρπουζια

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Μια εξαιρετική χρονιά είναι η φετινή για τα καρπούζια της Τριφυλίας. Οι καλές καιρικές συνθήκες μετά το «ξεσκέπασμα» είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουν πολύ καλή ποιότητα. Η χρονιά ήταν πρώιμη αλλά οι παραγωγοί προχώρησαν στην συγκομιδή όταν τα καρπούζια να πληρούσαν τα ποιοτικά κριτήρια ωριμότητας (Brix). Οι καλές καιρικές συνθήκες στο εξωτερικό έφεραν αύξηση της ζήτησης και τόνωση των εξαγωγών. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, «τα καρπούζια της περιοχής εξάγονται στην Κεντρική Ευρώπη (Πολωνία, Ουγγαρία, Γερμανία, Τσεχία, Σλοβακία) στις Βαλκανικές χώρες, όπου εκτός της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, φέτος εξάγονται και σε χώρες εκτός ΕΕ (Αλβανία, Σερβία, FYROM, Βοσνία – Ερζεγοβίνη). Εξαγωγές γίνονται και στη Νότια Ευρώπη (Ιταλία, Ελβετία), όπως και στις Σκανδιναβικές χώρες, Αγγλία και Ολλανδία».

Από τις 8 Μαΐου ξεκίνησε η συγκομιδή καρπουζιών (χαμηλής κάλυψης) στην Τριφυλία. Οι τιμές παραγωγού μέχρι στιγμής κυμαίνονται σε καλύτερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι και η ζήτηση για εξαγωγές είναι αυξημένη. Οι εκτάσεις καλλιέργειας στην Τριφυλία παρέμειναν στα ίδια με τα περσινά επίπεδα (6.000 στρέμματα) και αναμένεται να έχουμε μια παραγωγή της τάξης των 40.000 τόνων. Λόγω της καλής ποιότητας σχεδόν όλη η παραγωγή είναι εμπορεύσιμη. Μέχρι στιγμής έχει συγκομιστεί το 90% των πρώιμων στρογγυλών καρπουζιών και το 60% καρπουζιών τύπου βαρέλας. Συνολικά έχει συγκομιστεί περίπου το 70% της παραγωγής.

«Παρά την απεργία των γεωπόνων (εξυπηρετούν μέχρι τις 3 το μεσημέρι τις εξαγωγές προς ΕΕ), η καλή συνεργασία μεταξύ παραγωγών, εξαγωγικών φορέων και γεωπόνων ελεγκτών, βοήθησε πάρα πολύ στην ομαλή ροή των εξαγωγών. Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί στη ΔΑΟΚ περισσότερες από 500 αναγγελίες για εξαγωγές κηπευτικών. Ένα ακόμη χαρακτηριστικό είναι ότι πολλοί παραγωγοί της περιοχής δραστηριοποιούνται στην εξαγωγική διαδικασία κάνοντας ενδοκοινοτικές συναλλαγές. Επίσης γίνονται φορτώσεις από εξαγωγείς όμορων νομών όπου οι αναγγελίες υποβάλλονται στις έδρες τους (κυρίως στην Ηλεία). Ένα ακόμη θετικό που είχαμε την φετινή χρονιά είναι ότι δοκιμάστηκαν νέα υβρίδια με καλά αποτελέσματα και την περιοχή επισκέφτηκαν ερευνητές και αξιολογητές από όλο τον κόσμο, για να δουν την υψηλή τεχνική καλλιέργειας που εφαρμόζεται στην περιοχή», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Όπως ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός από τα Φιλιατρά κ. Δημήτριος Τάμπασης: «οι καλές καιρικές συνθήκες στις αγορές της Ευρώπης έχουν αυξήσει την ζήτηση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού στο στρογγυλό καρπούζι να κυμαίνονται στα 25-28 λεπτά το κιλό και στις βαρέλες στα 33-35 λεπτά».

 

Πηγή : agrotypos.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Σφήκα καστανιάς

φωτο με καστανιά

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Το έντομο, προσβάλλοντας τους φυτικούς ιστούς και σχηματίζοντας τις κηκίδες, διαταράσσει την ανάπτυξη των δένδρων και μειώνει την καρποφορία. Μπορεί να υπάρξει μείωση της παραγωγής κατά 60-80%

Είναι το υμενόπτερο Dryocosmus kuriphilus Yasumatsu οικ. Cynipidae. Κατάγεται από την Κίνα και εξαπλώθηκε σε πολλές περιοχές του πλανήτη. Στην Ευρώπη εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2002 στην Ιταλία, το 2005 στην Σλοβενία το 2007 στη Γαλλία. Στη χώρα μας η παρουσία του εντόμου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το 2014 στην Π.Ε. Το ακμαίο έχει μέγεθος 2-3 mm.

Προσβάλει όλα τα είδη καστανιάς. Δημιουργεί κηκίδες σε φύλλα βλαστούς και οφθαλμούς. Αρχικά οι κηκίδες έχουν χρώμα κοκκινωπό και αργότερα αποκτούν χρώμα πράσινο. Μέσα στις κηκίδες αναπτύσσονται οι προνύμφες οι οποίες αφού ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους εντός των κηκίδων, εξέρχονται τα ακμαία. Η διάδοση του εντόμου σε άλλες περιοχές γίνεται με την εισαγωγή μολυσμένων δενδρυλλίων κλαδιών ή βλαστών. Σε μικρές αποστάσεις το έντομο εξαπλώνεται με το πέταγμα των ακμαίων.

Οδηγίες:

1.Αυτή την εποχή οι παραγωγοί των κάστανων όλων των νομών παρακαλούνται να ελέγχουν συστηματικά τους οπωρώνες για την ύπαρξη κηκίδων και να ενημερώνουν άμεσα τις τοπικές ΔΑΟΚ.

2.Να αφαιρούνται και να καίγονται όλα τα προσβεβλημένα τμήματα των δένδρων όπου αυτό είναι εφικτό. Η αφαίρεση των κηκίδων έχει νόημα πριν την έξοδο των ακμαίων (από την άνοιξη ως τις αρχές καλοκαιριού).

3.Χρήση υγιών δενδρυλλίων εμβολίων και αποφυγή διακίνησης μολυσμένων κλαδιών βλαστών κλπ .

4.Η χημική καταπολέμηση όπου είναι εφικτή εναντίον των ακμαίων μπορεί να παρέχει κάποιου είδους προστασία. Οι επεμβάσεις εναντίον των κηκίδων δεν εγγυώνται την καταπολέμηση. Εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα για το έντομο δεν υπάρχουν.

5.Ως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση του εντόμου θεωρείται η βιολογική καταπολέμηση με χρήση του παρασιτοειδούς εντόμου Torymus sinensis.

Όλα τα σκευάσματα που περιέχουν το παρασιτοειδές θα πρέπει να εγγράφονται στον Εθνικό Κατάλογο Σκευασμάτων Φυτοπροστασίας που περιέχουν Μακροοργανισμούς (Διαδικασία που προβλέπεται στην 10522/117908/22-9-2014/ Β’ 2622 Υπουργική Απόφαση).

Περιφερειακό Kέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αργολίδας

Πηγή: e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αναγκαίες επεμβάσεις στο αμπέλι

Ampelia 3_4_2015 000

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Γεωργικές προειδοποιήσεις για τις περιοχές: Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου, Ιθάκης.
ΕΥΔΕΜΙΔΑ

Διαπιστώσεις: Ξεκίνησε η 2η πτήση του εντόμου στις 29-30 Μαΐου στις πεδινές περιοχές. Τα πρώτα αυγά εντοπίστηκαν στις 30 Μαΐου. Το 50% των ωοτοκιών αναμένεται στις 16-21 Ιουνίου.

Συστάσεις: Εάν πρόκειται να γίνει επέμβαση με εντομοκτόνα που έχουν και ωοκτόνο δράση, η 1 η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 7-11 Ιουνίου.

Σε περίπτωση που επιλεγούν αποκλειστικά προνυμφοκτόνα σκευάσματα, η 1 η εφαρμογή να γίνει στο χρονικό διάστημα 14-18 Ιουνίου.

Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ενός ελέγχου προσβολής. Η απόφαση για τον χρόνο επανάληψης της επέμβασης, εξαρτάται από τον επανέλεγχο του ύψους της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας, το ιστορικό του αμπελώνα και το φυτοπροστατευτικό.


ΤΕΤΡΑΝΥΧΟΙ

Ζημιές: Προσβάλλουν τα φύλλα προκαλώντας χλωρωτικές κηλίδες, που σε έντονες προσβολές (καλοκαιρινοί μήνες) αποκτούν υπόφαιο χρώμα.

Συστάσεις: Συνιστάται η συστηματική παρακολούθηση για την διαπίστωση της παρουσίας των τετρανύχων, αλλά και των ωφελίμων ακάρεων και εντόμων.

Η παρακολούθηση γίνεται με συστηματικές δειγματοληψίες εβδομαδιαίως, ως εξής: από 20 πρέμνα/στρέμμα (με έμφαση στις εξωτερικές γραμμές), επιλέγεται 1 φύλλο/πρέμνο.

Το φύλλο επιλέγεται μεταξύ 2ου – 4 ου μεσογονατίου για την περίοδο της έντονης βλαστητικής δραστηριότητας, ενώ για το υπόλοιπο διάστημα (άνθηση-τρύγος) διαλέγουμε το 4ο φύλλο. Η παρακολούθηση πρέπει να γίνεται πάντα με την βοήθεια μεγεθυντικού φακού.

Επέμβαση με κατάλληλα και εγκεκριμένα ακαρεοκτόνα, συνιστάται σε έντονες προσβολές (>70% φύλλων προσβ/μένα) και εφόσον η αναλογία αρπακτικά : φυτοφάγα είναι μικρή (< 1 : 5).

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις πρωτογενών & δευτερογενών μολύνσεων: Μετά τη γονιμοποίηση, από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη του βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή, όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους.

Τα γραφήματα με δεδομένα από τους αυτόματους τηλεμετρικούς μετεωρολογικούς σταθμούς (ΑΤΜ) δείχνουν ότι η βροχόπτωση στις 28 στις πεδινές περιοχές (Μεσσηνία και Ηλεία) και στις 25-27 Μαΐου στα Καλάβρυτα, προκάλεσαν ευνοϊκές συνθήκες για σοβαρές έως μέτριες πρωτογενείς μολύνσεις στους αμπελώνες.

Επίσης, στα ίδια γραφήματα διαπιστώνουμε ότι σχεδόν καθημερινά, ολόκληρη την τρέχουσα περίοδο, οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές για δευτερογενείς μολύνσεις Περονοσπόρου.

Συστάσεις: Συνιστούμε προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων.

Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.
ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ)

Παρατηρήσεις: Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Τυχόν προσβολή των ραγών από την ασθένεια στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, ίσως αποβεί καταστροφική για την παραγωγή.

Οι καιρικές συνθήκες την εποχή αυτή είναι ευνοϊκές για την γρήγορη επέκταση της ασθένειας.

Συστάσεις: Συνιστάται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς.

Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού. Προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές ομάδες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα.

Για την αποτελεσματική προστασία των βοτρύων από την ασθένεια, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης των ραγών αυτή την εποχή.

Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμά και τους δύο μύκητες Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος (βλ. Πίνακα).

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (ΤΕΦΡΑ ΣΗΨΗ)

Παρατηρήσεις: Προσβάλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες.

Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των κονιδίων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 0C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς.

Συστάσεις: Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας καθώς και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας.

Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ
Στις λίστες φυτοπροστατευτικών έτους 2017, σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή εγκεκριμένου σκευάσματος, δοσολογίας, μεσοδιαστήματος εφαρμογής και για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα φυτοπροστατευτικά.

Περιφερειακό Κέντρο Προστ. Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Έντομα και ασθένειες στο αμπέλι

Ampelia 3_4_2015 000

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Αχαΐας, εξέδωσε νέο Τεχνικό Δελτίο Γεωργικών Προειδοποιήσεων για το αμπέλι για τις περιοχές Αιτω/νίας, Αχαΐας ,Ηλείας, Μεσσηνίας, Κεφαλλονιάς, Ζακύνθου  και Ιθάκης.

Αναλυτικά:

ΕΥΔΕΜΙΔΑ

Διαπιστώσεις: Μηδενικές συλλήψεις πρώτης γενεάς στις πεδινές περιοχές. Για τις ημιορεινές και ορεινές δεν υπάρχουν δεδομένα.
Συστάσεις:

Συνιστάται η τακτική και ανά διήμερο διενέργεια ελέγχου προσβολής.

Η απόφαση για συμπληρωματικής επέμβαση φυτοπροστασίας, εξαρτάται από το ύψος της προσβολής, την παραγωγική κατεύθυνση, την ευαισθησία της ποικιλίας και από το είδος του εντομοκτόνου. Τυχόν επαναληπτικές επεμβάσεις, να γίνουν τηρούμενων των ορίων από τον τρύγο.

ΨΕΥΔΟΚΟΚΚΟΙ

Παρατηρήσεις:

Λίγο πριν την άνθιση διαπιστώνεται η παρουσία των εντόμων στην τρυφερή βλάστηση. Τα έντομα μπορούν να τραφούν σε όλα τα μέρη του πρέμνου και οι ζημιές που προκαλούν είναι άμεσοι, διότι ρουφούν χυμούς και αδυνατίζουν το πρέμνο και έμμεσοι, διότι με τα άφθονα μελιτώδη εκκρίματα που παράγουν, καλύπτουν βλαστούς, φύλα και σταφύλια.

Τα μυρμήγκια τρέφονται από τα μελιτώδη εκκρίματα των εντόμων και η παρουσία τους αποτελεί μία πρώιμη ένδειξη της έναρξης δραστηριοποίησης τους. Έχουν σημαντικό αριθμό φυσικών εχθρών (παρασιτοειδή υμενόπτερα, αρπακτικά κολεόπτερα και άλλα αρθρόποδα).
Συστάσεις:

Στους αμπελώνες που διαπιστώνεται μεγάλη προσβολή, συνιστάται η σήμανση (μαρκάρισμα) των προσβεβλημένων πρέμνων και η τοπική επέμβαση με εγκεκριμένο εντομοκτόνο.

ΘΡΙΠΕΣ

Παρατηρήσεις: Η περίοδος της άνθησης μέχρι και την καρπόδεση, είναι η κρισιμότερη περίοδος για την πρόκληση ζημιών μεγάλης οικονομικής σημασίας από τη δραστηριότητα των θριπών.

Συστάσεις:

Συνιστάται τακτική επισκόπηση των ανθοταξιών για την παρουσία εντόμων. Συνιστάται άμεσα επέμβαση με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο εντομοκτόνο, στην περίπτωση που διαπιστώνονται υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου.

ΠΕΡΟΝΟΣΠΟΡΟΣ

Διαπιστώσεις πρωτογενών & δευτερογενών μολύνσεων:

Τα παρακάτω ενδεικτικά γραφήματα από τους αυτόματους τηλεμετρικούς μετεωρολογικούς σταθμούς (ΑΤΜ) δείχνουν ότι οι βροχοπτώσεις στις 24-25 Μαΐου προκάλεσαν σοβαρές έως μέτριες ευνοϊκές συνθήκες για πρωτογενείς μολύνσεις στους αμπελώνες σε ορισμένες πεδινές περιοχές. Επίσης, στα ίδια γραφήματα διαπιστώνουμε ότι σχεδόν καθημερινά, ολόκληρη την τρέχουσα εβδομάδα, οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας είναι ευνοϊκές για δευτερογενείς μολύνσεις Περονοσπόρου.

Συστάσεις:

Μετά τη γονιμοποίηση, από την καρπόδεση και μέχρι το «γυάλισμα», οι ράγες και η ράχη του βοτρύων παραμένουν ευαίσθητες στην προσβολή, όσο υπάρχουν λειτουργικά στομάτια στην επιφάνειά τους. Συστήνονται προληπτικές τακτικές εφαρμογές με κατάλληλα για το στάδιο ανάπτυξης του αμπελώνα εγκεκριμένα προστατευτικά ή θεραπευτικά μυκητοκτόνα, πριν την εκδήλωση βροχοπτώσεων. Στις περιπτώσεις που εκδηλωθούν βροχές σε απροστάτευτο αμπελώνα, να εφαρμοστούν άμεσα μυκητοκτόνα με θεραπευτική δράση.

ΩΪΔΙΟ (ΛΟΒΑ)

Παρατηρήσεις:

Τα σταφύλια είναι εξαιρετικά ευαίσθητα από το στάδιο του μούρου έως το κλείσιμο των ραγών. Τα στάδια αυτά πρέπει να είναι προστατευμένα, ανεξάρτητα από την παρατήρηση προσβολών. Τυχόν προσβολή των ραγών από την ασθένεια στο πρώτο στάδιο ανάπτυξής τους, ίσως αποβεί καταστροφική για την παραγωγή. Γενικά, συνιστάται προσοχή σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και κυρίως όταν επικρατούν κατάλληλες για την ασθένεια καιρικές συνθήκες (βλ. διαγράμματα στο τέλος).

Συστάσεις:

Συνιστάται στους αμπελουργούς να επισκοπούν τον αμπελώνα δύο φορές την εβδομάδα, να συλλέγουν και να καταστρέφουν τούς προσβεβλημένους βλαστούς. Ο μύκητας αναπτύσσεται καλύτερα στα σκιαζόμενα μέρη του φυτού. Καλλιεργητικά μέτρα που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αέρα μέσα στον αμπελώνα και συντελούν στο ταχύτερο στέγνωμα των φυτών από τη βροχή ή τη δροσιά, συμβάλουν καθοριστικά στον περιορισμό της σοβαρότητας των ασθενειών του περονοσπόρου και του ωιδίου.

Στην περίπτωση που επικρατούν ευνοϊκές για την ασθένεια καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα στις ευαίσθητες ποικιλίες, οι βότρυες πρέπει να είναι συνεχώς προστατευμένοι με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκτοκτόνο. Προτείνεται η ορθολογική εναλλαγή ωιδιοκτόνων από διαφορετικές κατηγορίες, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος δημιουργίας ανθεκτικότητας του μύκητα. Για την αποτελεσματική προστασία των βοτρύων από την ασθένεια, θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη ο ταχύς ρυθμός ανάπτυξης των ραγών αυτή την εποχή.

Η καταπολέμηση του ωιδίου είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του περονοσπόρου, σε περίπτωση που χρησιμοποιηθεί μυκητοκτόνο που καταπολεμά και τους δύο μύκητες Η συχνότητα των επεμβάσεων για τις δευτερογενείς προσβολές του παθογόνου εξαρτάται επίσης από την πίεση της ασθένειας και τη δραστική ουσία του σκευάσματος.

ΒΟΤΡΥΤΗΣ (ΤΕΦΡΑ ΣΗΨΗ)

Παρατηρήσεις:

Προσβάλει κυρίως μέσω πληγών (χαλάζι, άνεμος, έντομα, πουλιά, επίδραση ωιδίου και ευδεμίδας, ακανόνιστα ή υπερβολικά ποτίσματα). Με κατάλληλες καιρικές συνθήκες προσβάλλονται οι ταξιανθίες και οι ράγες. Τα μολύσματα (κονίδια) του μύκητα μεταφέρονται εύκολα με τον άνεμο και τη βροχή. Ιδανικές συνθήκες για την παραγωγή των κονιδίων και την πραγματοποίηση των μολύνσεων είναι θερμοκρασίες 15-25 0C και βροχή ή υγρασία με τη μορφή ομίχλης και δροσιάς.

Συστάσεις:

Πληγές των ραγών από τις καταιγίδες, την ευδεμίδα και το ωίδιο, αποτελούν αιτία δευτερογενών προσβολών από τον παθογόνο μύκητα. Η καταπολέμηση του ωιδίου και της ευδεμίδας και η εφαρμογή καλλιεργητικών μέτρων που μειώνουν την υγρασία στο περιβάλλον του αμπελώνα, συμβάλλουν στην μείωση της έντασης της ασθένειας.

Επίσης, σε πυκνόρραγες ποικιλίες, η ορθολογική χρήση ορμονών συντελεί στην επιμήκυνση της ράχης του σταφυλιού, με αποτέλεσμα τον διαχωρισμό των ραγών, που οδηγεί σε μείωση της ταχύτητας εξάπλωσης της προσβολής.

Για την αποφυγή προσβολής των ανθοταξιών σε ευαίσθητες ποικιλίες και σε περιοχές όπου η ασθένεια ενδημεί και οι καιρικές συνθήκες είναι ιδανικές για την πραγματοποίηση μολύνσεων, συνιστάται η εφαρμογή ενός ψεκασμού με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο μυκητοκτόνο. Επίσης, επέμβαση συνιστάται μετά από χαλαζόπτωση ή επικράτηση ισχυρών ανέμων. Επισημαίνεται, ότι η καταπολέμηση του βοτρύτη είναι δυνατό να συνδυαστεί με αυτή του ωιδίου, αλλά και του περονοσπόρου.

ΦΥΤΟΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΙΚΑ

Στις λίστες φυτοπροστατευτικών έτους 2017 (έκδοση 28/4/2017), σε συνεργασία με τον τοπικό γεωπόνο για την επιλογή εγκεκριμένου σκευάσματος, δοσολογίας, μεσοδιαστήματος εφαρμογής και για την κατάρτιση σχεδίου διαχείρισης του κινδύνου ανάπτυξης ανθεκτικότητας στα φυτοπροστατευτικά.

Πηγή: e-ea.gr

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail