4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Επιτραπέζιας Ελιάς 16 – 18 Μαρτίου 2018

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

 

 

Τα Φεστιβάλ Ελαιολάδου και Ελιάς αποτελούν τον σημαντικότερο θεσμό για τον κλάδο της ελαιοκομίας σε όλες τις Μεσογειακές χώρες. Για αυτό σχεδιάσαμε τα τελευταία δύο χρόνια με βάση της αναπτυξιακές και δημιουργικές δυνατότητες που διαθέτει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός, σε συνεργασία με σημαντικούς φορείς αλλά και με διακεκριμένους επιστήμονες από όλη την Ελλάδα το «ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΕΛΙΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ» στην πόλη της Καλαμάτας. Η προσπάθεια μας ήταν επίπονη, αλλά με τη συνεχή υποστήριξη συνεργατών και φίλων του Καλαματιανού Ελαιόλαδου και Ελιάς, προσδοκούμε τα επόμενα χρόνια να προσφέρουμε πολύ περισσότερα και να αναδείξουμε εκτός της χώρας μας την αξία των ιστορικών ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας.

Σκοπός φεστιβάλ

Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στον τόπο που παράγεται και που θα πρέπει και να τυποποιείται, καθώς και την πασίγνωστη διεθνώς, ΠΟΠ ελιά Καλαμών.

Για τους επαγγελματίες του τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς, το Φεστιβάλ επιδιώκει να καθιερωθεί ως τόπος συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκομένων σχετικά με:

 • τις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής,
 • των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών,
 • της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του λαδιού και της ελιάς
 • τις νέες τάσεις και προοπτικές στον τομέα σε διεθνές επίπεδο.

Για τους καταναλωτές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τις ποικιλίες ελαιόλαδου και ελιάς που παράγονται στην Ελλάδα και προϊόντα που βασίζονται σ΄αυτά όπως πάστες ελιάς, λαδόξιδα κ.λ.π…

 

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Οι επιμέρους δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν συνέδριο με σκοπό την συνάντηση, ενημέρωση και πληροφόρηση όλων των εμπλεκομένων στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς για τις εξελίξεις σχετικά με τάσεις ελαιοκομίας διεθνώς και του σύγχρονου μάρκετινγκ.

ΈΚΘΕΣΗ

Οι επιμέρους δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν έκθεση προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Οι επιμέρους δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν παρουσίαση μεσογειακών εδεσμάτων με βάση τις ελιές και το ελαιόλαδο σε συνεργασία με διακεκριμένους chef.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Διοργάνωση διαγωνισμού ποιότητας & συσκευασίας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου. H μαζική συμμετοχή στον Διαγωνισμό θα συμβάλλει στην δημιουργία μιας βιτρίνας ποιότητας του μεσσηνιακού λαδιού ενισχύοντας έτσι την προβολή του μεσσηνιακού βιομηχανικού συστήματος αξιοποίησης του ελαιολάδου μας. Βιτρίνας ποιότητας και επιβεβαίωσης της ύπαρξης ενός σημαντικού μεσσηνιακού δυναμικού ελαιουργίας και εμπορίας.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Χαμηλές θερμοκρασίες και καρκίνωση της ελιάς – Πότε να κλαδευτούν τα ζημιωμένα δέντρα

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Η καρκίνωση ή φυματίωση είναι βακτηριολογική ασθένεια της ελιάς που σχηματίζει υπερπλαστικούς όγκους (καρκινώματα) σε κλαδίσκους, κλάδους, βραχίονες, στον κορμό των δένδρων, ακόμα και στις ρίζες. Χαρακτηριστικό της ασθένειας είναι η ολική ή μερική ξήρανση των κλαδίσκων και κλάδων και σπανιότερα ολόκληρων δένδρων.

Η ασθένεια οδηγεί στην εξασθένηση των δένδρων και την μείωση της παραγωγής.

Οι ποικιλίες Κορωνέικη, Αμφίσσης και Μεγαρίτικη είναι ευαίσθητες στην ασθένεια ενώ οι ποικιλίες Καλαμών, Κορφολιά κ.ά. είναι ανθεκτικές.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες τους χειμερινούς μήνες έχουν ως αποτέλεσμα την δημιουργία πληγών, σχισίματα και αποκόλληση του φλοιού σε βλαστούς, βραχίονες και κορμούς.

Οι ζημιές από τις χαμηλές θερμοκρασίες και κυρίως η δημιουργία των πληγών και ανοιγμάτων εμφανίζουν μεγάλη παραλλακτικότητα, ανάλογα με:

 • την ποικιλία,
 • την ηλικία του δέντρου,
 • την έκθεση (Βοράς-Νότος),
 • την θρεπτική του κατάσταση,
 • το αν ήταν κλαδεμένο,την διάρκεια των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών στα διάφορα μικροκλίματα.

 

 

Ενδεικτικά:

 • θερμοκρασίες -4 οC προκαλούν ζημιά στα φύλλα και στους μικρούς βλαστούς,
 • θερμοκρασίες -7 οC προκαλούν ζημιά σε μεγάλους βλαστούς και βραχίονες,θερμοκρασίες -12 οC προκαλούν ζημιά σε κορμό και ρίζα.

 

Οι παραπάνω πληγές είναι σημεία εισόδου του βακτηρίου που προκαλεί την καρκίνωση στα δέντρα. Η μόλυνση γίνεται από αυτές τις πρόσφατες πληγές μόλις ανέβουν οι θερμοκρασίες (ελάχιστη θερμοκρασία για μόλυνση 5-10 0C με άριστη τους 21-24 0C και μέγιστη τους 32 0C). Η βροχή και ο άνεμος συμβάλλουν στην εξάπλωση της ασθένειας. Η εμφάνιση των καρκινωμάτων θα γίνει αργότερα, όταν δραστηριοποιηθούν τα δέντρα.

Τα δέντρα πρέπει να είναι προστατευμένα ώστε να μειωθεί η είσοδος του βακτηρίου. Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (μέγιστος αριθμός εφαρμογών ανά καλλιεργητική περίοδο): Bordeaux mixture (2), Copper hydroxide (2), Copper oxychloride (2), Tribasic copper sulfate (2).

Καλλιεργητικές φροντίδες

 • Τα ζημιωμένα δέντρα πρέπει να αφεθούν ακλάδευτα μέχρι την έναρξη της νέας βλάστησης.
 • Τα δένδρα με συμπτώματα να κλαδεύονται τελευταία.
 • Επιμελημένη αφαίρεση των προσβεβλημένων μερών των δένδρων (να περιλαμβάνεται και τμήμα υγιούς κλάδου) με ξηρό καιρό και καταστροφή τους με κάψιμο (τα βακτήρια επιβιώνουν μέσα στις κοιλότητες των όγκων δε μεγάλες ποσότητες και διασπείρονται εύκολα με το νερό όλη την διάρκεια του έτους).
 • Απολύμανση των εργαλείων με υδατικό διάλυμα φορμόλης 5% ή χλωρίνης 10% ή μετουσιωμένου οινοπνεύματος 3 προς 1 σε νερό.
 • Εφόσον πρόκειται για ελαφρά προσβολή στον κορμό και στους βραχίονες, να αφαιρείται ο όγκος (καρκίνωμα) με μαχαιρίδιο και να γίνεται επάλειψη με πυκνή πάστα βορδιγάλειου πολτού 3%.

Τα δέντρα με μέτριες ζημιές καλό είναι να λιπαίνονται με μικρότερες ποσότητες αζωτούχων λιπασμάτων, ενώ στα δέντρα με σοβαρές ζημιές πρέπει να αποφεύγεται εντελώς η χορήγηση αζωτούχων λιπασμάτων.

ΠΗΓΗ :www.ellinikigeorgia.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Δημόσια διαβούλευση για το μέλλον της αγροτικής ανάπτυξης.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Οι πολίτες από ολόκληρη την ΕΕ θα έχουν την ευκαιρία να βελτιώσουν τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ υποστηρίζει την αγροτική ανάπτυξη, χάρη σε δημόσια διαβούλευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει έως τις 20 Απριλίου και θα επιτρέψει στους ενδιαφερόμενους να δώσουν τα σχόλιά τους σχετικά με την αποτελεσματικότητα των πολλών προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης που χρηματοδοτήθηκαν από τον προϋπολογισμό της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για την περίοδο 2007-2013.

Σκοπός είναι να εκτιμηθεί το τι λειτούργησε και τι δεν πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, προκειμένου να βελτιωθεί ο προγραμματισμός της αγροτικής ανάπτυξης στο μέλλον.

Μεταξύ των ερωτήσεων που τίθενται είναι εάν οι ερωτηθέντες πιστεύουν ότι τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητα της γεωργίας και της δασοκομίας, συνέβαλαν στη βελτίωση του περιβάλλοντος και της υπαίθρου, καθώς και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αγροτικές περιοχές και στη διαφοροποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Οι ερωτηθέντες ερωτώνται επίσης εάν θεωρούν προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης που προσφέρουν αξία για τα χρήματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποβάλει νέες νομικές προτάσεις για τη βελτίωση της επισιτιστικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας της ΕΕ αργότερα φέτος, βασιζόμενη στην πρόσφατη ανακοίνωσή της και στα αποτελέσματα των συνεχιζόμενων εκτιμήσεων των επιπτώσεων των διαφόρων πιθανών επιλογών πολιτικής.

Τα αποτελέσματα αυτής της δημόσιας διαβούλευσης θα τροφοδοτήσουν επίσης τη διαδικασία και θα βοηθήσουν στην ενημέρωση των μελλοντικών προτάσεων πολιτικής.

Πηγή: www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Με μεγάλη συμμετοχή η γευσιγνωσία του ελαιολάδου του Α.Σ. Καλαμάτας.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Με μεγάλη συμμετοχή των παραγωγών πραγματοποιήθηκε βραδιά γευσιγνωσίας και αξιολόγησης φρέσκων ελαιολάδων στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, στα Γιαννιτσάνικα. Στόχος της εκδήλωσης ήταν να εισάγει όλους όσους εμπλέκονται στην διαδικασία παραγωγής ελαιολάδου στα μυστικά της γευσιγνωσίας και να αναδείξει την αξία της συγκεκριμένης διαδικασίας σε όλα τα στάδια της παραγωγής και της διάθεσης του προϊόντος.   Υπήρξε  παρουσίαση εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων της νέας συγκομιδής, τοπικών ποικιλιών (κορωνέικη/ μαυρολιά/ μαστοειδής-αθηνολιά/ Καλαμών/ αγριελιά) από αντιπροσωπευτικά διαμερίσματα του νομού μας. Το πάνελ της εκδήλωσης απαρτιζόταν  από τους έμπειρους γευσιγνώστες Βελούδω Βελισσάρη, Τάκη Δημητρακόπουλο, Γιώργο Κουτέλα και Κώστα Τσορώνη (συντονιστής).

Ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος δήλωσε: «Στόχος μας είναι να δώσουμε την ευκαιρία στους παραγωγούς να έχουν τις σωστές γνώσεις και σωστές κατευθύνσεις ώστε να βελτιώνουν το ελαιόλαδο που παράγουν και να ισχυροποιούν τη θέση του στις προτιμήσεις του καταναλωτικού κοινού».

Ο συντονιστής του πάνελ Κώστας Τσορώνης δήλωσε: «Η διαδικασία της γευσιγνωσίας είναι υποχρεωτική για να χαρακτηριστεί ένα ελαιόλαδο ως Έξτρα Παρθένο και να πωληθεί ως τέτοιο. Είναι μια διαδικασία πολύτιμη και αναγκαία τόσο για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να εκπαιδευτούν ώστε να αξιολογούν τα ελαιόλαδα τα οποία βάζουν στο τραπέζι τους, όσο και για τους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων. Ειδικά οι δύο τελευταίες κατηγορίες που είναι οι καθοριστικοί κρίκοι στη διαδικασία παραγωγής του ελαιολάδου οφείλουν να διαθέτουν τα κατάλληλα γνωστικά εργαλεία, και ένα από αυτά είναι οι βασικές αρχές της γευσιγνωσίας του ελαιολάδου».

Η εκδήλωση έγινε  στο πλαίσιο των δράσεων του 4ου Φεστιβάλ Ελαιολάδου κι Ελιάς Καλαμάτας, που θα πραγματοποιηθεί στις 16-18 Μαρτίου.

Πηγή: Ηλίας Μαραβάς, ΕΡΤ Καλαμάτας

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχων τηλεπισκόπησης- ξεκίνησαν οι ενστάσεις.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Με ανακοίνωσή του ο ΟΠΕΚΕΠΕ κάνει γνωστό ότι σήμερα αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Βασικής Ενίσχυσης (BPS) και της Ενίσχυσης για Γεωργικές Πρακτικές Επωφελείς για το Κλίμα και το Περιβάλλον (Πρασίνισμα), στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» για τους γεωργούς που εμπίπτουν σε δείγμα ελέγχου.

Η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων ελέγχου πραγματοποιείται ηλεκτρονικά και θεωρείται ότι έχει νομίμως κοινοποιηθεί μετά την παρέλευση δέκα ημερών, από την ανάρτησή τους στο λογαριασμό του υπόχρεου στην ηλεκτρονική εφαρμογή «Καρτέλα του Αγρότη» στο πληροφοριακό σύστημα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα αποτελέσματα ελέγχου είναι απαραίτητη η είσοδος στην εφαρμογή “Καρτέλα Αγρότη”.

Για να είναι δυνατή η είσοδός στην εφαρμογή είναι απαραίτητη η λήψη κωδικού και η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού από τη σελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/ στην επιλογή “Εγγραφή”.

Επισημαίνεται ότι οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν υποβάλλει Αίτηση Ενιαίας Ενίσχυσης online για τα έτη 2014-2017 ΔΕΝ απαιτείται να παραλάβουν εκ νέου κωδικό.

Επιπροσθέτως, γίνεται γνωστό ότι η ειδική εφαρμογή υποβολής ενστάσεων κατά των αποτελεσμάτων ελέγχων μέσω τηλεπισκόπησης στα πλαίσια της Βασικής Ενίσχυσης (BPS) και της Ενίσχυσης για Γεωργικές Πρακτικές Επωφελείς για το Κλίμα και το Περιβάλλον (Πρασίνισμα), θα λειτουργήσει από 08/01/2018 έως 31/01/2018, με σκοπό να δοθεί στους ενδιαφερόμενους η ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων μείωσης λόγω ελέγχου.

Η εν λόγω εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη στα κατά τόπους ΚΥΔ (Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων), όπου οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν σχετικό αίτημα ένστασης.

Για παροχή τεχνικής υποστήριξης, πρόσθετη ενημέρωση και κάθε δυνατή διευκόλυνση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Αγροτικών Μελετών και στο Κέντρο Υποστήριξης Αγροτών της Ένωσης Αγρινίου, στην οδό Παπαϊωάννου 23. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2641069026- 28 -32 και 2641069013- 69034.

Σημειώνεται ότι οι δικαιούχοι που έχουν υποβάλλει την ΕΑΕ 2017 online, μπορούν να υποβάλουν ένσταση με τους κωδικούς του προσωπικού τους λογαριασμού εισερχόμενοι στη σελίδα https://osdeopekepe.dikaiomata.gr/registration2017/ στον κατάλογο επιλογής (menu) «ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ».

 

ΠΗΓΗ: www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αύξηση της παραγωγής ελαιολάδου τα επόμενα χρόνια.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

 

Αντιπροσωπεύοντας περίπου το 20% της γεωργικής παραγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), οι προοπτικές για το ελαιόλαδο, το κρασί και τα οπωροκηπευτικά μεταξύ 2017 και 2030 είναι μικτές.

Η παραγωγή ελαιολάδου στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% ετησίως μέχρι το 2030.

Οι εξειδικευμένες αυτές καλλιέργειες αναμένεται να συνεχίσουν τις πρόσφατες τάσεις τους για στασιμότητα ή ελαφρά μείωση της κατανάλωσης και την αύξηση των εξαγωγών, σύμφωνα με την έκθεση της ΕΕ για τις γεωργικές προοπτικές που δημοσιεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2017.

Μέχρι το 2030, η παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ αναμένεται να αυξηθεί, ιδίως στην Ισπανία και την Πορτογαλία (κατά 2,3% ετησίως), λόγω της μεγαλύτερης άρδευσης και των νέων φυτειών που παράγουν υψηλότερες αποδόσεις.

Στην Ιταλία, η ανάπτυξη θα μπορούσε να φθάσει το 2% ετησίως, ενώ η παραγωγή στην Ελλάδα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 1,1% ετησίως.

Αυτή η πρόσθετη παραγωγή θα εξυπηρετήσει τόσο την αυξανόμενη παγκόσμια ζήτηση όσο και την αυξανόμενη κατανάλωση στην ΕΕ, εδραιώνοντας τη θέση της ΕΕ ως τον μεγαλύτερο παγκόσμιο παραγωγό και εξαγωγέα ελαιολάδου.

Ωστόσο, αυτή η αναμενόμενη αύξηση της παραγωγής θα μπορούσε να επηρεαστεί από απρόβλεπτους παράγοντες όπως η ξηρασία ή η ασθένεια.

Ο κακός καιρός και η έξαρση της ασθένειας xylella fastidiosa προκάλεσαν μείωση της παραγωγής ελαιολάδου κατά 25% το 2016/17, παρά τις σημαντικές επενδύσεις σε αρδευτικά συστήματα παραγωγής. Ενώ αναμένεται μικρή ανάκαμψη, τα επίπεδα παραγωγής δεν έχουν ακόμη φθάσει στο επίπεδο του 2015/16.

Σχεδόν το σύνολο (99%) των ελιών που παράγονται στην ΕΕ προέρχονται από αγροκτήματα στην Ισπανία, την Ιταλία, την Ελλάδα ή την Πορτογαλία – το μεγαλύτερο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης από μικρούς αγρότες στην Ιταλία και την Ελλάδα, σε αντίθεση με περισσότερες μεσαίες και μεγάλες εκμεταλλεύσεις στην Ισπανία Πορτογαλία.

Αναμένεται αύξηση των εξαγωγών οίνου.

Η κατανάλωση οίνου στην ΕΕ μειώθηκε σχεδόν κατά 3 λίτρα κατά κεφαλή την τελευταία δεκαετία και η κατανάλωση αναμένεται να είναι 25 λίτρα κατά κεφαλή μέχρι το 2030.

Ωστόσο, παρά την υποχώρηση της κατανάλωσης, η ΕΕ είναι πιθανό να διατηρήσει σταθερή αύξηση των εξαγωγών οίνου ( + 1,7% ετησίως), οι οποίες αναμένεται να φθάσουν τα 27 εκατομμύρια εκατόλιτρα περίπου το 2030, χάρη στη μεγάλη ζήτηση για οίνους με γεωγραφική ένδειξη και για τους αφρώδεις οίνους. Σήμερα, η ΕΕ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνου παγκοσμίως σε 160 εκατομμύρια εκατόλιτρα, που αντιπροσωπεύει πάνω από το 60% της παγκόσμιας παραγωγής το 2016.

Οι περισσότεροι από τους οίνους της ΕΕ προέρχονται από την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία (80% της παραγωγής).

Μήλα και τομάτες: παραμένει σταθερή η παραγωγή.

Η έκθεση επικεντρώνεται σε δύο μόνο αγορές στον τομέα των οπωροκηπευτικών: μήλα και ντομάτες.

Όσον αφορά τα μήλα, η παραγωγή της ΕΕ ανήλθε σε περισσότερα από 12 εκατομμύρια τόνους το 2016/17, κυρίως από την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Η έκθεση προβλέπει ότι η κατανάλωση φρέσκων μήλων θα σταθεροποιηθεί έως το 2030, με τη σειρά της να οδηγήσει σε σταθερότερη παραγωγή της ΕΕ σε περίπου 12,5 εκατομμύρια τόνους ετησίως.

Ωστόσο, η κατανάλωση επεξεργασμένων μήλων ενδέχεται να μειωθεί ελαφρώς, προσθέτει η έκθεση.

Οι αποδόσεις αναμένεται επίσης να αυξηθούν χάρη στην αυξανόμενη χρήση σύγχρονων μεθόδων παραγωγής, την αντικατάσταση παλαιών οπωρώνων από νέες και τη βελτίωση της αντοχής στις ασθένειες και τη διαχείριση των παρασίτων.

Όσον αφορά τις τομάτες, η έκθεση προβλέπει ότι η παραγωγή στην ΕΕ θα παραμείνει σταθερή, ενώ η κατανάλωση αναμένεται να μειωθεί ελαφρά (φθάνοντας τα 14,4 κιλά κατά κεφαλή το 2030). Αντίθετα, η παραγωγή και η κατανάλωση μεταποιημένων ντοματών αναμένεται να αυξηθούν ελαφρώς (+ 0,4% ετησίως έως το 2030), λόγω της μεγαλύτερης ζήτησης (σε πάνω από 21 kg το 2030 κατά κεφαλήν).

Η ζήτηση αναμένεται να οδηγήσει στην αυξανόμενη χρήση μεταποιημένων ντοματών ως συστατικών σε άλλα τρόφιμα και ως αποτέλεσμα της αυξανόμενης δημοτικότητας των προϊόντων διατροφής που προκαλούν έναν μεσογειακό τρόπο ζωής.

Το 2016/17, η ΕΕ παρήγαγε πάνω από 18 εκατομμύρια τόνους τομάτας, εκ των οποίων το 40% καταναλώνεται νωπό και το 60% χρησιμοποιείται στη μεταποιητική βιομηχανία.

Η Ισπανία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, η Πολωνία και η Γαλλία αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 75% της παραγωγής για νωπή κατανάλωση, ενώ η Ισπανία, η Ιταλία και η Πορτογαλία παράγουν το 94% των τοματών που παράγονται για μεταποίηση.

Οι προοπτικές για το ελαιόλαδο, το κρασί και τα οπωροκηπευτικά συζητούνται επίσης στη διάσκεψη της ΕΕ για τις γεωργικές προοπτικές στις Βρυξέλλες στις 19 Δεκεμβρίου 2017.

Διαβάστε περισσότερα στο: https://www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Διαχείριση ζιζανίων στους ελαιώνες

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα δένδρα της ελιάς στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, δημιουργούν προβλήματα κατά την συγκομιδή, όταν είναι ξερά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους θερινούς μήνες, είναι ξενιστές επιβλαβών οργανισμών, αυξάνουν τον κίνδυνο πρόκλησης παγετού σε ελαιώνες περιοχών με ψυχρό κλίμα.

Παράλληλα όμως η παρουσία τους στον ελαιώνα έχει και θετικές επιπτώσεις όπως η προστασία του εδάφους από τη διάβρωση, η προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων, ο εμπλουτισμός του εδάφους με οργανική ουσία, η ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Οι απαιτήσεις ως προς τη διαχείριση των ζιζανίων στον ελαιώνα εξαρτώνται από την ηλικία των δένδρων, την εποχή του έτους και από το αν πρόκειται για αρδευόμενο ή μη ελαιώνα.

Η επιλογή της κατάλληλης μεθόδου επέμβασης εξαρτάται από τις συνθήκες αυτές αλλά και από το είδος των ζιζανίων, γεγονός που προϋποθέτει την σωστή αναγνώριση των ειδών και την παρακολούθηση της παρουσίας τους στον αγρό ώστε να λαμβάνονται έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα αντιμετώπισής τους.

Αντιμετώπιση – Προληπτικά μέτρα

Αποφυγή αγρών οι οποίοι έχουν πρόβλημα από δύσκολα στην καταπολέμηση ζιζάνια. Οι αγροί που έχουν προβλήματα από μεγάλους πληθυσμούς ζιζανίων θα πρέπει πρώτα να απαλλάσσονται από αυτά και να μειώνεται σημαντικά το φορτίο σπόρων και άλλων αναπαραγωγικών οργάνων των ζιζανίων πριν την εγκατάσταση του ελαιώνα.

Η αντιμετώπιση δύσκολων στην καταπολέμηση ζιζανίων (π.χ. πολυετή θερινά είδη, ζιζάνια με ανθεκτικότητα στα ζιζανιοκτόνα) είναι πιο αποτελεσματική και κάποιες φορές εφικτή μόνο αν γίνει πριν την εγκατάσταση του ελαιώνα.

Μείωση του πληθυσμού πολυετών ζιζανίων (πχ. αγριάδα, βέλιουρας) μπορεί να γίνει με θερινή κατεργασία του εδάφους.

Σε εγκατεστημένους ελαιώνες

Η αντιμετώπιση των ζιζανίων θα πρέπει να γίνεται συστηματικά από τα πρώτα έτη εγκατάστασης του ελαιώνα. Κατά το διάστημα από την έναρξη της νέας βλάστησης (αρχές άνοιξης) έως και την ελαιοποίηση (τέλος θέρους), ο ελαιώνας θα πρέπει να διατηρείται κατά το δυνατόν απαλλαγμένος από ανταγωνιστικά ζιζάνια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για ξηρικό ελαιώνα.

Η διαχείριση των χειμερινών ζιζανίων κατά την περίοδο της συγκομιδής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον προσωρινή. Συνιστάται η διατήρηση φυσικής ή και τεχνητής βλάστησης κατά την περίοδο των βροχών ιδιαίτερα στα επικλινή εδάφη (κλίση μεγαλύτερη από 10%). Αυτό είναι εύκολο να γίνει, γιατί κατά το χειμώνα δεν γίνεται κατεργασία εδάφους.

Η κατεργασία του εδάφους φέρνει στην επιφάνεια τα υπόγεια αναπαραγωγικά όργανα πολυετών ειδών τα οποία καταστρέφονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του θέρους. Τα νεαρά δένδρα ελιάς κατά τα πρώτα έτη μετά την εγκατάστασή τους είναι περισσότερο ευάλωτα στον ανταγωνισμό για νερό και θρεπτικά στοιχεία από τα ζιζάνια, λόγω του περιορισμένου ριζικού τους συστήματος. Το διάστημα αυτό τα δένδρα της ελιάς κινδυνεύουν από τον ανταγωνισμό με τα ζιζάνια.

Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζιζανίων και την αποφυγή προβλημάτων που συνδέονται με αυτή, συνίσταται να ακολουθείται συνδυασμός μεθόδων.

Μέθοδοι διαχείρισης ζιζανίων

 • Μηχανική καταπολέμηση με κατεργασία του εδάφους.
 • Χορτοκοπή Συνιστάται η εγκατάσταση φυτών κάλυψης με σπορά επιλεγμένων ειδών ή με διαχείριση κατάλληλων αυτοφυών φυτών
 • Κάλυψη του εδάφους με διάφορα υλικά κάλυψης για την παρεμπόδιση της βλάστησης των ζιζανίων λόγω της προκαλούμενης σκίασης ή και της έκλυσης αλληλοπαθητικών ουσιών
 • Χημική αντιμετώπιση με τα εγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα και σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

Η καταπολέμηση ζιζανίων με ζιζανιοκτόνα θα πρέπει να εφαρμόζεται μόνο για την αντιμετώπιση προβλημάτων που δεν αντιμετωπίζονται με τις άλλες μεθόδους.

Τα προφυτρωτικά εφαρμόζονται με αρκετή εδαφική υγρασία ή όταν αναμένεται βροχή ή με ελαφρά ενσωμάτωση. Κατά την εφαρμογή μεταφυτρωτικών ζιζανιοκτόνων απαιτείται ικανοποιητική εδαφική και ατμοσφαιρική υγρασία. Στα διασυστηματικά ζιζανιοκτόνα η δόση τροποποιείται ανάλογα με το είδος του ζιζανίου, όπως υποδεικνύεται στην ετικέτα.

Τα μεταφυτρωτικά ζιζανιοκτόνα συνιστάται να εφαρμόζονται με κατευθυνόμενο ψεκασμό και με χαμηλή πίεση και να αποφεύγεται ο ψεκασμός καρπών, φύλλων, βλαστών, πληγών ή πράσινου φλοιού (νεαρά δένδρα).

Να προηγείται αφαίρεση παραφυάδων ή λαίμαργων βλαστών.

Η ζιζανιοκτονία θα πρέπει να γίνεται κατά θέσεις.

Συνιστάται συνδυασμός μηχανικής καταπολέμησης των ζιζανίων (ελαφρά άροση, σκάλισμα ή χορτοκοπή) μεταξύ των γραμμών των δένδρων και εφαρμογή ζιζανιοκτονίας μόνο επί των γραμμών.

Συνιστάται να διατηρούνται αψέκαστες ζώνες κατά την εφαρμογή ζιζανιοκτόνων. Συνιστάται επίσης η διατήρηση οικολογικών υποδομών (ecological infrastructures) σε έκταση τουλάχιστον 5% του αγροτεμαχίου, στα όρια, ή και εντός του ελαιώνα (όπου δε δυσχεραίνεται το άπλωμα των ελαιόδιχτων).

Ιδιαίτερα με φυτά (διατήρηση ή φύτευση ) που έχει βρεθεί ότι φιλοξενούν ωφέλιμα (παρασιτοειδή του δάκου και άλλων εχθρών) όπως: ακονυζιά , χαρουπιά, δρυς, βελανιδιά, ασπάλαθος, κίστος, κάπαρη, κ.α. (Προσοχή για τη μη διατήρηση πηγής μολυσμάτων).

Επίσης να διατηρούνται τα φυτά φράκτες στα όρια των ελαιώνων, φωλιές πουλιών κλπ. περιβαλλοντικά στοιχεία.

Πηγή άρθρου: https://www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Καλή ελαιοκομική χρονιά!

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Η νέα ελαιοκομική σεζόν ξεκίνησε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας εφαρμόζει καινοτομίες στον χώρο της παραλαβής του ελαιοκάρπου, με τη χρήση διάτρητων παλετοκιβωτίων για την ορθότερη συντήρηση της ελιάς κατά την παραμονή της στο ελαιοτριβείο. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός του καρπού, ενώ παράλληλα εξοικονομείται και χρόνος κατά το «άδειασμα» του καρπού στο ελαιοτριβείο.
Στον χώρο μας γίνονται επίσης εργαστηριακές αναλύσεις που αφορούν την οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου, καθώς και την ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού. Ο παραγωγός λοιπόν, μπορεί να προβλέψει την απόδοση του καρπού του πριν ξεκινήσει τη συγκομιδή στο χωράφι καθώς και να εκτιμήσει την οξύτητα του ελαιολάδου του, με την ογκομετρική μέθοδο που ακολουθείται στο χημείο μας. Σας ευχόμαστε μια καλή ελαιοκομική χρονιά!IMG_6987IMG_6973IMG_6944IMG_6761_MG_6731_MG_6738IMG_7008IMG_6820IMG_6786IMG_6959

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Προσοχή στο Γλοιοσπόριο

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Πώς να αντιμετωπίσετε την ασθένεια που πέρυσι κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής παραγωγής. Η αυξημένη υγρασία ευνοεί την εμφάνιση της νόσου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί.

Το Γλοιοσπόριο (παστέλλα) πλήττει την παραγωγή ελιάς στην περιοχή. Η νόσος οφείλεται σε έναν μύκητα και συνήθως εκδηλώνεται κυρίως στον καρπό, ο οποίος αυτήν την περίοδο του έτους έχει φτάσει στην ωρίμανση, αντιπροσωπεύοντας ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή.

Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας. Το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, η εμφάνισή του, όμως, δημιουργεί την εύλογη ανησυχία στους παραγωγούς.

Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου, είναι η αυξημένη υγρασία. Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή, αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.

Η ασθένεια εισέρχεται απευθείας από την επιδερμίδα του καρπού, και εγκαθίσταται διακυτταρικά. Το πρώτο όργανο που καταστρέφεται είναι το χλωρόπλασμα, ακολουθούν τα μυτοκίνδρια και ύστερα το ίδιο το κύτταρο. Η μόλυνση επέρχεται με υγρασία άνω του 96%. Επωάζεται 4 ώρες σε κανονική υγρασία κι ύστερα βλασταίνει, για να διαπεράσει πάλι ιστούς σε διάστημα 8 ωρών. Οι παραγωγοί αναγνωρίζουν το Γλοιοσπόριο ως «σαπίλα».

Καλόν είναι, προκειμένου να αποφύγουν την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου, κατά τη συγκομιδή να αποφεύγουν, κατά το δυνατό, τις ελιές που έχουν προσβληθεί. Εξυπακούεται ότι στην εμπορεύσιμη, βρώσιμη ελιά, ο έλεγχος θα πρέπει να είναι σχολαστικός.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να αντιμετωπίσουν τη νόσο, θα πρέπει να  κάνουν τον πρώτο ψεκασμό  με χαλκό (Υδροξείδιο του χαλκού, Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός),όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα της ελιάς από πράσινο σε μαύρο.

Ο δεύτερος ψεκασμός θα πρέπει να γίνει 3 εβδομάδες μετά τον πρώτο (ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή 21, σε δόση 320 γρ. σκευ./100 λίτρα νερό). Απαραίτητο είναι και το τακτικό κλάδεμα, για να αερίζονται καλά τα ελαιόδεντρα.

Πηγή: www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Μέτρηση ελαιοπεριεκτικότητας ελιάς

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1.Μαύρες ελιές

20171106_122426

Εικόνα 1. Ελαιοπεριεκτικότητα % = 12,71% ( 6,4% στα 50 κιλά)

Υγρασία: 55,04%

 

2.Πράσινες ελιές

20171106_122058

Εικόνα 2. Ελαιοπεριεκτικότητα % = 12,95% ( 6,5% στα 50 κιλά)

Υγρασία: 56,32%

 

3.Μαύρες ελιές που έχουν ζαρώσει

zarwmenes             

Εικόνα 3. Ελαιοπεριεκτικότητα % = 12,42% ( 6,2% στα 50 κιλά)

Υγρασία: 51,37%

 

Καλαμάτα,

8.11.2017

Αναλυτικό Εργαστήριο Α.Σ.Καλαμάτας 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail