Καλή ελαιοκομική χρονιά!

IMG_6786

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Η νέα ελαιοκομική σεζόν ξεκίνησε και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας εφαρμόζει καινοτομίες στον χώρο της παραλαβής του ελαιοκάρπου, με τη χρήση διάτρητων παλετοκιβωτίων για την ορθότερη συντήρηση της ελιάς κατά την παραμονή της στο ελαιοτριβείο. Έτσι, επιτυγχάνεται καλύτερος αερισμός του καρπού, ενώ παράλληλα εξοικονομείται και χρόνος κατά το «άδειασμα» του καρπού στο ελαιοτριβείο.
Στον χώρο μας γίνονται επίσης εργαστηριακές αναλύσεις που αφορούν την οξύτητα του παραγόμενου ελαιολάδου, καθώς και την ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού. Ο παραγωγός λοιπόν, μπορεί να προβλέψει την απόδοση του καρπού του πριν ξεκινήσει τη συγκομιδή στο χωράφι καθώς και να εκτιμήσει την οξύτητα του ελαιολάδου του, με την ογκομετρική μέθοδο που ακολουθείται στο χημείο μας. Σας ευχόμαστε μια καλή ελαιοκομική χρονιά!IMG_6987IMG_6973IMG_6944IMG_6761_MG_6731_MG_6738IMG_7008IMG_6820IMG_6786IMG_6959

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Προσοχή στο Γλοιοσπόριο

ελιες-ενωση-φμ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Πώς να αντιμετωπίσετε την ασθένεια που πέρυσι κατέστρεψε το μεγαλύτερο μέρος της τοπικής παραγωγής. Η αυξημένη υγρασία ευνοεί την εμφάνιση της νόσου. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί.

Το Γλοιοσπόριο (παστέλλα) πλήττει την παραγωγή ελιάς στην περιοχή. Η νόσος οφείλεται σε έναν μύκητα και συνήθως εκδηλώνεται κυρίως στον καρπό, ο οποίος αυτήν την περίοδο του έτους έχει φτάσει στην ωρίμανση, αντιπροσωπεύοντας ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή.

Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας. Το πρόβλημα δεν είναι ιδιαίτερα έντονο, η εμφάνισή του, όμως, δημιουργεί την εύλογη ανησυχία στους παραγωγούς.

Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου, είναι η αυξημένη υγρασία. Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή, αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.

Η ασθένεια εισέρχεται απευθείας από την επιδερμίδα του καρπού, και εγκαθίσταται διακυτταρικά. Το πρώτο όργανο που καταστρέφεται είναι το χλωρόπλασμα, ακολουθούν τα μυτοκίνδρια και ύστερα το ίδιο το κύτταρο. Η μόλυνση επέρχεται με υγρασία άνω του 96%. Επωάζεται 4 ώρες σε κανονική υγρασία κι ύστερα βλασταίνει, για να διαπεράσει πάλι ιστούς σε διάστημα 8 ωρών. Οι παραγωγοί αναγνωρίζουν το Γλοιοσπόριο ως «σαπίλα».

Καλόν είναι, προκειμένου να αποφύγουν την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου, κατά τη συγκομιδή να αποφεύγουν, κατά το δυνατό, τις ελιές που έχουν προσβληθεί. Εξυπακούεται ότι στην εμπορεύσιμη, βρώσιμη ελιά, ο έλεγχος θα πρέπει να είναι σχολαστικός.

Οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν ότι για να αντιμετωπίσουν τη νόσο, θα πρέπει να  κάνουν τον πρώτο ψεκασμό  με χαλκό (Υδροξείδιο του χαλκού, Βορδιγάλειος πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός),όταν αρχίζει να αλλάζει το χρώμα της ελιάς από πράσινο σε μαύρο.

Ο δεύτερος ψεκασμός θα πρέπει να γίνει 3 εβδομάδες μετά τον πρώτο (ημέρες αναμονής πριν τη συγκομιδή 21, σε δόση 320 γρ. σκευ./100 λίτρα νερό). Απαραίτητο είναι και το τακτικό κλάδεμα, για να αερίζονται καλά τα ελαιόδεντρα.

Πηγή: www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Μέτρηση ελαιοπεριεκτικότητας ελιάς

images

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

1.Μαύρες ελιές

20171106_122426

Εικόνα 1. Ελαιοπεριεκτικότητα % = 12,71% ( 6,4% στα 50 κιλά)

Υγρασία: 55,04%

 

2.Πράσινες ελιές

20171106_122058

Εικόνα 2. Ελαιοπεριεκτικότητα % = 12,95% ( 6,5% στα 50 κιλά)

Υγρασία: 56,32%

 

3.Μαύρες ελιές που έχουν ζαρώσει

zarwmenes             

Εικόνα 3. Ελαιοπεριεκτικότητα % = 12,42% ( 6,2% στα 50 κιλά)

Υγρασία: 51,37%

 

Καλαμάτα,

8.11.2017

Αναλυτικό Εργαστήριο Α.Σ.Καλαμάτας 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Συμβουλές για τη συγκομιδή της ελιάς και την παραγωγή ελαιολάδου

ελιες-εα-3

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Χρήσιμες συμβουλές προς τους ελαιοπαραγωγούς για τη σωστή συγκομιδή, συντήρηση και μεταφορά του ελαιοκάρπου και του ελαιολάδου.
Χρόνος ελαιοσυλλογής

Στις επιτραπέζιες ποικιλίες, η συλλογή του καρπού γίνεται μετά τη συμπλήρωση της αύξησης του μεγέθους τους και οπωσδήποτε πριν αρχίσει το «μαλάκωμα» της σάρκας και η μείωση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των καρπών. Στις ελαιοποιήσιμες ελιές, η συλλογή αρχίζει με την αλλαγή του χρώματος από πράσινο-κίτρινο σε πράσινο-ιώδες και κλιμακώνεται, ανάλογα με τις συνθήκες, μέχρι την πλήρη ωρίμανση των καρπών. Η συλλογή νωρίτερα ή αργότερα δίνει λάδι υποβαθμισμένης ποιότητας. Επιπλέον, η καθυστερημένη συγκομιδή πιθανόν να προκαλέσει μείωση της καρποφορίας του επόμενου έτους. Δέντρα με χαμηλό φορτίο συγκομίζονται νωρίτερα σε σχέση με τα φορτωμένα δένδρα. Σε περίπτωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων πρέπει να τηρείται το χρονικό περιθώριο που προβλέπεται πριν τη συγκομιδή.

Κατά τη συγκομιδή

Οι πληγές που δημιουργούνται κατά το κλάδεμα ή το ράβδισμα για τη συγκομιδή του ελαιόκαρπου εφόσον συνοδεύονται από βροχή είναι πολύ επικίνδυνες για μολύνσεις των δέντρων από καρκίνωση, συνεπώς πρέπει να αποφεύγεται το κλάδεμα και ο ραβδισμός των δέντρων με βροχερό καιρό. Επιπλέον ο τραυματισμός του ελαιόκαρπου κατά τη συλλογή υποβαθμίζει την ποιότητα του λαδιού, ιδιαίτερα αν καθυστερήσει η ελαιοποίηση.

Μετά τη συγκομιδή

Οι καλές συνθήκες χειρισμού του ελαιόκαρπου από τη συγκομιδή μέχρι την κατανάλωση είναι μεγάλης σημασίας και μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά την ποιότητα του ελαιόλαδου.

Συσκευασία-μεταφορά

Η παραμονή του ελαιόκαρπου για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι την ελαιοποίηση σε συνθήκες υψηλής θερμοκρασίας και φτωχού αερισμού υποβαθμίζει πάρα πολύ την ποιότητα του ελαιόλαδου. Συνιστάται η χρήση διάτρητων σάκων από φυτικές ίνες ή δίχτυ, γιατί επιτρέπουν τον αερισμό και παρεμποδίζουν ανάπτυξη μυκήτων μούχλας. Ακόμα καλύτερα είναι τα πλαστικά τελάρα, ιδίως για τις επιτραπέζιες ελιές. Οι πλαστικοί σάκοι εμποδίζουν τον αερισμό, μεταφέρουν οσμές και τοξικά υπολείμματα (ιδιαίτερα όταν επαναχρησιμοποιούνται) και συντελούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου. Οι σάκοι να τοποθετούνται σε στοίβες χαμηλού ύψους σε στεγασμένο, δροσερό και καλά αεριζόμενο χώρο, μέχρι την έκθλιψη του καρπού.

Στο ελαιουργείο

Συνιστάται να γίνεται προγραμματισμός της παράδοσης καρπού σε συνεννόηση με το ελαιουργείο, ώστε να γίνεται η έκθλιψη του ελαιόκαρπου το συντομότερο δυνατό. Προτείνεται η επιλογή ελαιουργείου να γίνεται βάσει των παρακάτω προδιαγραφών κατασκευής και λειτουργίας: συνθήκες υψηλής καθαριότητας μηχανήματα από ανοξείδωτα υλικά o αποφυγή παρατεταμένης μάλαξης της ελαιοζύμης και επαφή της με τον αέρα τήρηση χαμηλών θερμοκρασιών χρήση κατά το δυνατόν λιγότερου νερού για αποφυγή απομάκρυνσης των φυσικών αντιοξειδωτικών τήρηση μέτρων κατά την έκθλιψη βιολογικού ελαιοκάρπου (χωρικός και χρονικός διαχωρισμός).

Αποθήκευση-Συντήρηση του ελαιόλαδου

Η συντήρηση του ελαιόλαδου θα πρέπει να γίνεται σε κατάλληλα μέσα, προτιμώνται ανοξείδωτα, λευκοσιδηρά ή γυάλινα δοχεία και σε αποθήκες με χαμηλές θερμοκρασίες (επιθυμητή θερμοκρασία μικρότερη των 18οC). Το φως και το οξυγόνο μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές αλλοιώσεις στο λάδι, συνεπώς τα δοχεία συσκευασίας θα πρέπει να είναι από κατάλληλο υλικό, αδιαφανή και αεροστεγή. Ιδιαίτερα θα πρέπει να αποφεύγεται η πλαστική συσκευασία ή οποία είναι δυνατόν να προκαλέσει κατακράτηση των πτητικών συστατικών του λαδιού και υποβάθμιση των γευστικών και αρωματικών ιδιοτήτων του. Επιπλέον πρέπει να γίνεται προστασία στην αποθήκη και από δυσάρεστες οσμές (μούχλα, καπνός, φάρμακα) που μπορούν να απορροφηθούν από το ελαιόλαδο. Ο χρόνος συντήρησης του ελαιολάδου, μειώνεται όταν η αρχική του ποιότητα είναι χαμηλή.

Διαχείριση φυτικών υπολειμμάτων

Είναι δυνατόν να γίνει χρήση των υγιών φυτικών υπολειμμάτων σαν εδαφοβελτιωτικό, (κοπή, κάλυψη εδάφους, ενσωμάτωση) καθώς και για παραγωγή ενέργειας (οικιακή θέρμανση). Συνιστάται ελαχιστοποίηση καύσης, με χρήση μόνο για τα άρρωστα.

Διαχείριση απορριμμάτων καλλιέργειας

Να μην εγκαταλείπονται στο χωράφι υλικά συσκευασίας λιπασμάτων ή φαρμάκων. Να φυλάσσονται σε προστατευμένους χώρους τα αχρησιμοποίητα φυτοπροστατευτικά προϊόντα.

Πηγή: www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

4ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα!

λογο

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Όλος ο κόσμος της ελαιοκομίας!

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιόλαδου και Ελιάς στην Καλαμάτα έχει καθιερωθεί ήδη ως το σημαντικότερο εκθεσιακό και συνεδριακό γεγονός στον ελαιοκομικό τομέα στη χώρα μας. Η 4η διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί στο εκθεσιακό συνεδριακό κέντρο του ξενοδοχείου Elite από Παρασκευή 16 έως Κυριακή 18 Μαρτίου 2018.

Για τους επαγγελματίες του τομέα του ελαιοκομικού τομέα, το Φεστιβάλ επιδιώκει να αποτελεί ως τόπο συνάντησης, επιμόρφωσης και πληροφόρησης όλων των εμπλεκομένων σχετικά με:

 • τις εξελίξεις στον τομέα της παραγωγής,
 • των μηχανημάτων, του εξοπλισμού, των νέων τεχνολογιών,
 • της νέας νομοθεσίας, της τυποποίησης, της προώθησης, της υγιεινής και της ασφάλειας του ελαιολάδου και της επιτραπέζιας ελιάς
 • τις νέες τάσεις και προοπτικές σε διεθνές επίπεδο

Για τους καταναλωτές είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να γνωρίσουν τις ποικιλίες ελαιολάδου και ελιάς που παράγονται στην Ελλάδα και προϊόντα που βασίζονται σ΄αυτά όπως πάστες ελιάς, λαδόξιδα, καλλυντικά κ.λ.π.

Οι επιμέρους δράσεις του φεστιβάλ περιλαμβάνουν:

ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Σκοπός η συνάντηση, ενημέρωση και πληροφόρησηόλων των εμπλεκομένων στον τομέα του ελαιολάδου και της ελιάς για τις εξελίξεις σχετικά με τάσεις ελαιοκομίας διεθνώς και του σύγχρονου μάρκετινγκ.

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Στόχος η επιμόρφωση ελαιοκαλλιεργητών , ελαιοτριβείων, τυποποιητών , καταναλωτών και επαγγελματιών της εστίασης και του τουρισμού.

ΕΚΘΕΣΗ

Προϊόντων, εξοπλισμού και υπηρεσιών σχετικών με τον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας, της μεταποίησης και εμπορίας ελιάς και ελαιόλαδου.

ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ

Διοργάνωση του Πανελλήνιου Διαγωνισμού ποιότητας εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου.

 

 

Πληροφορίες :

Αγροτικός Συνεταιρισμός  Καλαμάτας   τηλ.  27210 24590        email:  asin_kal@otenet.gr

ΑΝΕΛΙΞΗ Σύμβουλοι Επιχειρήσεων           τηλ.  27210 62151       email: info@anelixi.net.gr

 

www.kalamata-olivefestival.gr

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αντιμετωπίστε τις ασθένειες στο λιοστάσι

ελιες

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Οδηγίες προς τους ελαιοπαραγωγούς για κυκλοκόνιο, κερκόσπορα, καρκίνωση, κάπνια και λειχήνες.


ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ και KEΡΚΟΣΠΟΡΑ

Μυκητολογικές ασθένειες που προκαλούν κηλιδώσεις στα φύλλα, πρόωρη φυλλόπτωση και εξασθένηση των προσβεβληµένων ελαιοδέντρων. Μεγάλης έντασης µολύνσεις µπορεί να προσβάλλουν και τους καρπούς προκαλώντας καρπόπτωση. Φέτος οι κλιµατολογικές συνθήκες συνέβαλαν στην ευρωστία των δέντρων και οι καλλιεργητικές τακτικές που εφαρµόστηκαν περιόρισαν τις ασθένειες.

⇒ Το κυκλοκόνιο εκδηλώνεται µε κυκλικές καστανές κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων. Προσβάλλονται κυρίως τα παλιότερα φύλλα χαµηλά στις ποδιές.

⇒Η κερκόσπορα σχηµατίζει ακανόνιστες κίτρινες κηλίδες στην πάνω επιφάνεια των φύλλων και ελαφρώς σκούρο µεταχρωµατισµό µόνο στην κάτω επιφάνεια των παλαιότερων φύλλων. Οι κηλιδώσεις εξελίσσονται σε ξηράνσεις και στις δύο ασθένειες και τα φύλλα πέφτουν. Το φθινόπωρο, θερµοκρασίες 16-20οC και βροχερός ή υγρός καιρός ευνοούν νέες µολύνσεις.

Ευπαθείς ποικιλίες: Θρουµπολιά, Άµφισσας, Τσουνάτη, Καλαµών. Σχετική αντοχή παρουσιάζει η Κορωνέικη (ψιλολιά). Η αντιµετώπιση των ασθενειών είναι προλη̟τική: Επιλέγετε λιγότερο ευαίσθητες ποικιλίες σε περιοχές όπου ευνοούνται οι ασθένειες. − Αποφεύγετε την πυκνή φύτευση ελαιοδέντρων και την εγκατάσταση νέων ελαιώνων σε υγρές και κακώς αεριζόµενες περιοχές. Σωστό και συστηµατικό κλάδεµα εξασφαλίζει καλό αερισµό, φωτισµό και περιορισµένη υγρασία στο φύλλωµα. Ισορροπηµένες αρδεύσεις και λιπάνσεις. Συστήνεται φθινοπωρινή προστασία, πριν την επόµενη βροχή µε εγκεκριµένα µυκητοκτόνα σε ελαιώνες ευπαθών ποικιλιών ̟ου βρίσκονται σε περιοχές αυξηµένης υγρασίας.

Η αντιµετώπιση των ασθενειών είναι προλη̟τική:

 • Επιλέγετε λιγότερο ευαίσθητες ποικιλίες σε περιοχές όπου ευνοούνται οι ασθένειες.
 • Αποφεύγετε την πυκνή φύτευση ελαιοδέντρων και την εγκατάσταση νέων ελαιώνων σε υγρές και κακώς αεριζόµενες περιοχές.
 • Σωστό και συστηµατικό κλάδεµα εξασφαλίζει καλό αερισµό, φωτισµό και περιορισµένη υγρασία στο φύλλωµα.
 • Ισορροπηµένες αρδεύσεις και λιπάνσεις.
 • Συστήνεται φθινοπωρινή προστασία, πριν την επόµενη βροχή µε εγκεκριµένα µυκητοκτόνα σε ελαιώνες ευπαθών ποικιλιών ̟ου βρίσκονται σε περιοχές αυξηµένης υγρασίας.

ΚΑΡΚΙΝΩΣΗ

Ασθένεια που οφείλεται σε βακτήριο και εκδηλώνεται µε το σχηµατισµό εξογκωµάτων (καρκινώµατα) στα κλαδιά, στους µεγάλους κλάδους, στον κορµό και σπανιότερα στα φύλλα. Προκαλεί ξήρανση κλαδιών και εξασθένηση των δέντρων. Σε συνθήκες υψηλής υγρασίας ή βροχής και σχετικά χαµηλές θερµοκρασίες το βακτήριο µπορεί να προσβάλει τα δέντρα µέσω πληγών που δηµιουργούνται συνήθως από παγετό, χαλάζι, δυνατό άνεµο ή µετά από ράβδισµα ή κλάδεµα. Η ποικιλία Κορωνέϊκη είναι πολύ ευαίσθητη στο βακτήριο.

Η καρκίνωση αντιµετωπίζεται µε προλη̟τικά µέτρα:

 • Αποφεύγετε ράβδισµα και κλάδεµα των δέντρων µε βροχερό καιρό.
 • Αµέσως µετά τη συγκοµιδή, κλάδεµα, παγετό ή χαλάζι συστήνεται προλη̟τικός ψεκασµός µε εγκεκριµένο χαλκούχο σκεύασµα.
 • Αφαίρεση, αποµάκρυνση και καταστροφή των προσβεβληµένων κλαδιών στη διάρκεια ξηρών περιόδων για να αποφευχθούν νέες µολύνσεις. Τα εργαλεία κλαδέµατος να απολυµαίνονται συστηµατικά σε διάλυµα οινοπνεύµατος ή χλωρίνης 5%.
 • Στη σύσταση νέου ελαιώνα αποφεύγετε την πυκνή φύτευση και χρησιµοποιείτε υγιή δενδρύλλια που προέρχονται από φυτώρια που δεν έχουν την ασθένεια.

ΚΑΠΝΙΑ

Είναι µύκητας που αναπτύσσεται στα µελιτώµατα των κοκκοειδών. Φύλλα και κλαδιά καλύπτονται από ένα λεπτό µαύρο στρώµα του µύκητα που δυσχεραίνει τις φυσιολογικές λειτουργίες και οδηγεί το δέντρο σε εξασθένηση. Ευνοείται σε υγρές περιοχές και σε ελαιώνες µε πυκνή βλάστηση.

⇒Η καταπολέµηση των κοκκοειδών στην κατάλληλη εποχή όπως και το κλάδεµα περιορίζουν την καπνιά.

⇒Συστήνεται επέµβαση µε χαλκούχο σκεύασµα µετά τη συγκοµιδή.

ΛΕΙΧΗΝΕΣ

Οι λειχήνες αναπτύσσονται σε συνθήκες υψηλής υγρασίας και καλύπτουν κορµούς, κλάδους και φύλλωµα µε µια λεπτή κιτρινοπράσινη στρώση.

⇒Η αποκόλληση των λειχήνων γίνεται µε ψεκασµούς µε χαλκούχα σκευάσµατα κατά τη διάρκεια της βροχερής περιόδου. Φροντίζετε να βρέχονται καλά κορµοί και κλάδοι.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Οι επεµβάσεις µε χαλκούχα σκευάσµατα έχουν δράση προστατευτική, συνιστούν προληπτική αντιµετώπιση και πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 21 ηµέρες πριν από τη συγκοµιδή.

Χρησιµοποιείτε φυτοπροστατευτικά σκευάσµατα εγκεκριµένα για την καλλιέργεια. ∆ιαβάζετε προσεκτικά τις οδηγίες στις ετικέτες και φροντίζετε να τηρούνται αυστηρά οι χρόνοι µεταξύ τελευταίας επέµβασης και συγκοµιδής.

Πηγή:www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Γλοιοσπόριο και το Κυκλοκόνιο: Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί

ελαιωνας

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Συμβουλές για την αντιμετώπιση των φυτοπαθογόνων

Το κυκλοκόνιο και το γλοιοσπόριο είναι δύο φυτοπαθογόνοι μύκητες που προσβάλλουν την ελιά.

Συγκεκριμένα, το κυκλοκόνιο προσβάλλει κυρίως τα φύλλα και το γλοιοσπόριο κυρίως τον ελαιόκαρπο, ιδιαίτερα όταν αυτός πλησιάζει την ωρίμανση.

Τα παραπάνω παθογόνα μπορούν να αντιμετωπισθούν συγχρόνως με τα ίδια καλλιεργητικά και καταπολέμησης μέτρα.

ΚΥΚΛΟΚΟΝΙΟ ή ΚΗΛΙΔΩΣΗ ΤΩΝ ΦΥΛΛΩΝ ΤΗΣ ΕΛΙΑΣ

Οφείλεται στο μύκητα Spilocaea oleagina. Προσβάλλει κυρίως τα φύλλα καθώς και τους μίσχους των φύλλων και τους ποδίσκους των ανθέων αλλά σπανιότερα τους καρπούς και τους τρυφερούς βλαστούς.

Το χαρακτηριστικό σύμπτωμα του μύκητα είναι η εμφάνιση κυκλικών κηλίδων (μάτια παγωνιού) στην επάνω επιφάνεια των φύλλων της ελιάς οι οποίες στη συνέχεια γίνονται πιο καστανές περιφερειακά ενώ περιβάλλονται συχνά και από χλωρωτική άλω. Μεγαλύτερος αριθμός κηλίδων εντοπίζεται στα παλαιότερα φύλλα και στα κατώτερα μέρη του δένδρου.

Τα προσβεβλημένα φύλλα κιτρινίζουν και πέφτουν πρόωρα. Την άνοιξη και νωρίς το καλοκαίρι παρατηρείται γρήγορη εξέλιξη των κηλίδων, ενώ τα πολύ προσβεβλημένα φύλλα πέφτουν, απογυμνώνεται όλο το δέντρο ή μέρος αυτού και μπορεί να αποξηρανθούν οι αποφυλλωθέντες κλαδίσκοι. Σε περιοχές με υγρό κλίμα η προσβολή μπορεί να επιφέρει μέχρι και καθολική φυλλόπτωση στα ελαιόδενδρα.

Εξαιτίας της μεγάλης φυλλόπτωσης που προκαλεί οδηγεί στην μεγάλη εξασθένιση των δέντρων καθώς και στη μείωση της παραγωγής αλλά και στην ακαρπία.

Η μόλυνση και η εξάπλωση της ασθένειας ευνοείται από μέτριες θερμοκρασίες 10-20 0C και βροχοπτώσεις ή πολύ αυξημένη υγρασία. Την θερμή και ξηρή περίοδο του καλοκαιριού η ανάπτυξη του μύκητα αναστέλλεται αλλά επιβιώνει επάνω στα προσβεβλημένα φύλλα που παραμένουν στο δένδρο.

Η ένταση της ασθένειας σε μια περιοχή επηρεάζεται όχι μόνο από το ύψος και τις ημέρες της βροχής, αλλά και από την πολύ υψηλή πρωϊνή υγρασία την άνοιξη και το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ύπαρξη μολύσματος.

ΓΛΟΙΟΣΠΟΡΙΟ ή ΠΑΣΤΕΛΛΑ

Οφείλεται στο μύκητα Gloeosporium olivarum.Ο μύκητας προσβάλλει κυρίως τους καρπούς όταν πλησιάζουν στην ωρίμανση ή όταν είναι ώριμοι και αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα για την παραγωγή, προκαλώντας χαρακτηριστική σήψη (συρρίκνωση).

Η ασθένεια εμφανίζεται όταν ο καρπός αλλάζει χρώμα, αποκτά σκούρες κηλίδες που με ευνοϊκές συνθήκες υγρασίας επεκτείνονται, καλύπτοντας ολόκληρο τον καρπό. Τότε οι καρποί πέφτουν στο έδαφος ή αν παραμείνουν στο δέντρο, αποσαθρώνονται και συρρικνώνονται.

Η βασική αιτία εκδήλωσης της νόσου είναι η αυξημένη υγρασία. Οι ελιές που προσβάλλονται πέφτουν πρόωρα μειώνοντας την απόδοση της συγκομιδής και στο στάδιο της ελαιοπαραγωγής παράγουν ένα κοκκινωπό λάδι χαμηλής ποιότητας, πολύ θολό και με υψηλό βαθμό οξύτητας.

Επιβάλλεται οπωσδήποτε η συλλογή-απομάκρυνση του πεσμένου στο έδαφος καρπού, γιατί αποτελεί πολύ σημαντική πηγή μόλυνσης για το επόμενο έτος.

Αντιμετώπιση και των δύο παθογόνων Μείωση της σχετικής υγρασίας στο περιβάλλον των δένδρων με κατάλληλο κλάδεμα για αερισμό της κόμης (κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο). Προληπτικοί ψεκασμοί με χαλκούχα μυκητοκτόνα, ιδιαίτερα τις βροχερές περιόδους (κυκλοκόνιο).

Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή με ράβδισμα (κυκλοκόνιο, γλοιοσπόριο). Ψεκασμός μέχρι απορροής με χαλκούχο μυκητοκτόνο αμέσως μετά τη συγκομιδή (κυκλοκόνιο).

Τα χαλκούχα σκευάσματα για το κυκλοκόνιο και γλοιοσπόριο της ελιάς έχουν μορφή βρέξιμης σκόνης ή βρέξιμων κόκκων  (Βορδιγάλειος Πολτός, Οξυχλωριούχος χαλκός, Υδροξείδιο του Χαλκού, Θειικός Τριβασικός Χαλκός κλπ).

Η αντιμετώπιση για το κυκλοκόνιο στην ελιά βασίζεται σε προληπτικούς ψεκασμούς των δέντρων με χαλκούχα σκευάσματα. Στις περιοχές που υπάρχει πρόβλημα συνιστώνται 3-4 ψεκασμοί με χαλκούχο σκεύασμα, 2 στις αρχές του φθινοπώρου πριν την έναρξη των βροχών και 1-2 στις αρχές της άνοιξης όταν τα νέα φύλλα αποκτήσουν μήκος 2 εκ.

Όσον αφορά τις διάφορες ποικιλίες ελιάς, η Χονδρολιά Αγρινίου είναι ιδιαίτερα ευπαθής ενώ η Κορωνέικη παρουσιάζει σχετική αντοχή. Η αντιμετώπιση του γλοιοσπορίου μπορεί να γίνει το φθινόπωρο, όταν ο καρπός αρχίζει να ωριμάζει, με χαλκούχα σκευάσματα.

Αν οι καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν είναι ευνοϊκές για το μύκητα θα χρειαστεί και δεύτερος ψεκασμός μετά από 20-25 περίπου ημέρες. (Αναμονή 2 εβδομάδες πριν από τη συγκομιδή).

Πηγή:www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Αυστηροί έλεγχοι και μεγάλα πρόστιμα για τα παράνομα φυτοφάρμακα

φυτοφαρ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

3.300 ευρώ το πλέον πρόσφατο πρόστιμο για διάθεση στην αγορά φυτοπροστατευτικών προϊόντων των οποίων η άδεια έχει ανακληθεί. Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις, αλλά και οι παραγωγοί.

 

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά για τη διάθεση παράνομων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων. H νομοθεσία προβλέπει πρόστιμο από 1.000 έως 30.000 ευρώ και σε περίπτωση υποτροπής διπλασιασμό. Προβλέπεται ακόμη η κατάσχεση των παράνομων προϊόντων και επιβολή φυλάκισης από τρεις μήνες έως ένα έτος.

Επιπλέον, οι παραγωγοί στερούνται τις ενισχύσεις και στην περίπτωση διαπίστωσης κατοχής, διακίνησης ή χρήσης αυτών των προϊόντων δεν λαμβάνουν όλες τις επιδοτήσεις στο σύνολό τους και χάνουν ακόμα και τα δικαιώματά τους.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου προχώρησαν πρόσφατα στην επιβολή ενός ακόμη προστίμου, ύψους αυτή τη φορά 3.300 ευρώ, σε επιχείρηση που διέθεσε στην αγορά φυτοπροστατευτικά προϊόντα των οποίων η άδεια διάθεσης στην αγορά έχει ανακληθεί, καθώς δεν τηρούνταν οι όροι με τους οποίους χορηγήθηκε η έναρξη ασκήσεως εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο η υγεία των ανθρώπων από την άσκηση της εμπορίας γεωργικών φαρμάκων. Να σημειωθεί ότι η ανάκληση αδειών κυκλοφορίας σκευασμάτων είναι συχνό φαινόμενο, κατά συνέπεια θα πρέπει οι εμπλεκόμενοι να παρακολουθούν τις εξελίξεις, να ενημερώνονται και να τηρούν τα προβλεπόμενα.

Εξίσου προσεκτικοί οφείλουν να είναι και οι ίδιοι οι παραγωγοί.

Το αρμόδιο υπουργείο, έχοντας υπόψιν του τα περί διακίνησης και χρήσης τέτοιων σκευασμάτων, μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του και ιδιαίτερα δια της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, έχει εγκαίρως απευθυνθεί σε όλους όσοι με οποιονδήποτε τρόπο εμπλέκονται στον κύκλο της διάθεσης φυτοπροστατευτικών, ενημερώνοντάς τους για όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν:

Τα νόμιμα φυτοφάρμακα έχουν ετικέτα στην Ελληνική γλώσσα, που αναφέρει τον αριθμό έγκρισης, την εταιρεία κάτοχο της έγκρισης, τις οδηγίες χρήσης, τις προφυλάξεις που πρέπει να πάρει ο χρήστης όταν π.χ. ψεκάζει, τις οδηγείς για περίπτωση ατυχήματος κ.λ.π. Το παράνομο φυτοφάρμακο είναι είτε σε λευκό μπουκάλι είτε σε μπουκάλι με ξενόγλωσση ετικέτα (συνήθως στη Βουλγαρική ή Τουρκική γλώσσα), εισάγεται είτε από παραγωγούς, είτε από «μεσάζοντες» Ελληνικής ή αλλοδαπής υπηκοότητας σε συσκευασίες μέχρι 20 λίτρα για να μπορεί να πουληθεί άμεσα, χωρίς παραστατικά ή με παραστατικά που το περιγράφουν παραπλανητικά ως λίπασμα, παρακάμπτοντας τελωνεία και υπηρεσίες ελέγχου. Με τα παράνομα φυτοφάρμακα, η ζημία στην εθνική οικονομία είναι πολλαπλή: ⇒ Δεν εισπράττονται οι απαραίτητοι δασμοί κατά την εισαγωγή τους, δεν εισπράττεται ο ΦΠΑ κατά τη διακίνησή τους εταιρείες και καταστήματα εμπορίας φυτοφαρμάκων οδηγούνται στον οικονομικό μαρασμό και εκτίθενται σε μεγάλους κινδύνους οι χρήστες των προϊόντων, το περιβάλλον και οι καταναλωτές των προϊόντων που θα ψεκαστούν με παράνομα φυτοφάρμακα. ⇒ Στη χώρα μας τα απαγορευμένα σκευάσματα κυκλοφορούν μέσω παράνομων εισαγωγών, υπάρχουν όμως και τα αποθέματα που δεν έχουν αποσυρθεί. Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές και οδηγίες, όπως αυτές εξεδόθησαν απ’ τη Γενική Διεύθυνση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης:

-Η ετικέτα πρέπει να είναι γραμμένη στην ελληνική γλώσσα

– Να αναγράφεται ο αριθμός έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ετικέτα να αναγράφει τον κάτοχο της έγκρισης κυκλοφορίας (άδειας διάθεσης στην αγορά).

– Να αναγράφει όλες τις απαραίτητες οδηγίες χρήσης και προφυλάξεις στην ελληνική γλώσσα. – Να αναφέρεται ότι πρόκειται για Εντομοκτόνο, Μυκητοκτόνο, κλπ., καθώς επίσης και οι επιβλαβείς οργανισμοί που καταπολεμά. Πωλούνται μόνον από επίσημα καταστήματα εμπορίας γεωργικών φαρμάκων

– Μόνον καταστήματα που διαθέτουν υπεύθυνο επιστήμονα επιτρέπεται να πωλούν γεωργικά φάρμακα. Ζήτησε συμβουλές για τη χρήση του. Ζητάτε πάντα τιμολόγιο ή απόδειξη πώλησης

-Το τιμολόγιο ή η απόδειξη πώλησης τεκμηριώνει την νόμιμη αγορά των προϊόντων.

-Ελέγξτε ότι στο τιμολόγιο αναφέρεται ακριβώς το γεωργικό φάρμακο που αγοράσατε. Να είστε προσεκτικοί όταν τα γεωργικά φάρμακα πωλούνται σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές σε σχέση με τα άλλα ίδια γεωργικά φάρμακα

– Τα παράνομα αγνώστου ποιότητας γεωργικά φάρμακα, είναι πάντα πολύ φθηνότερα όλων των νόμιμων. Μπορούν ωστόσο να καταστρέψουν την καλλιέργεια γιατί κανείς δεν εγγυάται για το περιεχόμενό τους. Σε περίπτωση αμφιβολίας απευθυνθείτε αμέσως στις τοπικές αρχές.

Η διακίνηση και πώληση παράνομων γεωργικών φαρμάκων τιμωρούνται με πρόστιμα, ποινές φυλάκισης και απώλεια κοινοτικών ενισχύσεων.

Πηγή www.e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ελιές: Προστασία από τη Μαργαρόνια

μαργαρονια ελιασ

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Η Margaronia Palpita unionalis είναι έντομο που προσβάλλει την νεαρή βλάστηση της ελιάς.
Οι προνύμφες προσβάλλουν την ακραία τρυφερή βλάστηση µε καταστροφικές συνέπειες στην ανάπτυξη και τη διαμόρφωση των νεαρών δέντρων. Εκτός από τη νεαρή βλάστηση, αυτή την περίοδο παρατηρούνται φαγώματα και στους πράσινους ανεπτυγμένους καρπούς.

Τα ενήλικα έντομα εμφανίζονται τον Απρίλιο και εναποθέτουν τα αυγά τους σε ομάδες στα τρυφερά φύλλα και στις βλαστικές κορυφές της ελιάς. Οι προνύμφες  έχουν την τάση να συνδέουν με μετάξινα νήματα δυο γειτονικά φύλλα και να τρέφονται τρώγοντας την κάτω επιδερμίδα και το παρέγχυμά τους. Αργότερα τρέφονται τρώγοντας μεγάλα κομμάτια ή και ολόκληρα τα φύλλα και τους μίσχους.

Οι νύμφες εγκαθίστανται ανάμεσα στα συνενωμένα φύλλα ή σε ρωγμές του φλοιού. Στη συνέχεια εμφανίζονται τα ενήλικα της νέας γενιάς και ο βιολογικός κύκλος επαναλαμβάνεται.

Η Μαργαρόνια συμπληρώνει 5 γενεές τον χρόνο, δύο την άνοιξη μέχρι τον Ιούνιο και άλλες τρεις το καλοκαίρι – φθινόπωρο. Οι προνύμφες των θερινών γενεών προσβάλλουν τον καρπό, από τον οποίο τρέφονται. Όταν ολοκληρώσουν την ανάπτυξή τους, ανοίγουν οπή εξόδου και εξέρχονται από τον καρπό για να νυμφωθούν.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τις καταγραφές που έχει στη διάθεσή της η Ένωση Αγρινίου, στους ελαιώνες της Αιτωλοακαρνανίας είναι σταθερή και έντονη, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η παρουσία του εντόμου.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ Προκαλεί ζημιές κυρίως στους νεαρούς βλαστούς, ενώ στα δένδρα εμφανίζονται φαγώματα στα φύλλα στα οποία αρχικά δημιουργούνται κηλίδες όπου έχει παραμείνει μόνο η επιδερμίδα της πάνω επιφάνειας. Στη συνέχεια από τα φύλλα λείπουν ολόκληρα κομμάτια. Συχνά λείπουν τμήματα από τους νεαρούς βλαστούς από τα οποία έχουν τραφεί οι προνύμφες. Το έντομο μπορεί να προκαλέσει σοβαρές ζημιές σε νεαρά δένδρα σε φυτώρια ή νέους ελαιώνες καταστρέφοντας φύλλα, οφθαλμούς ή εμβόλια. Οι ζημιές στους καρπούς δεν είναι πάντα συχνές και γι’ αυτό αυτοί επηρεάζονται λιγότερο.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Βιολογική Καταπολάμεση: Σοβαρή μείωση του πληθυσμού του εντόμου προκαλούν οι φυσικοί εχθροί όπως το ωοφάγο Υμενόπτερο Trichogramma sp. και τα παράσιτα, επίσης Υμενόπτερα Apanteles laevigatys και A. Lacteicolor και το Δίπτερο Ctenophorocera pavida.

Χημική Καταπολέμηση: Για τη χημική καταπολέμηση όταν είναι απαραίτητη, οι ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται εναντίον των νεαρών προνυμφών και των πρώτων ακμαίων την άνοιξη.

Αυτή την περίοδο: Συστήνεται προστασία κυρίως των νεαρών δέντρων στα φυτώρια και στους νέους ελαιώνες και των ελαιοδέντρων που έχουν δεχτεί κλάδεμα ανανέωσης. Στα παραγωγικά δέντρα όπου διαπιστώνετε σοβαρές προσβολές στη βλάστηση ή και στους καρπούς χρειάζεται επίσης αντιμετώπιση κατά των προνυμφών µε εγκεκριμένα σκευάσματα.

Η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται έγκαιρα γιατί οι προνύμφες προστατεύονται µμέσα στα τυλιγμένα φύλλα και όσο µμεγαλώνουν είναι περισσότερο ανθεκτικές στα εντομοκτόνα.

Πηγή : e-ea.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ελληνικό Σήμα: Ο κανονισμός για ελιά και ελαιόλαδο

λαδι-ελιες

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Δημοσιεύθηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης οι αποφάσεις που ορίζουν το ετήσιο τέλος χρήσης για την απονομή Ελληνικού Σήματος στο εξαιρετικό παρθένο και παρθένο ελαιόλαδο, αλλά και στις επιτραπέζιες ελιές καθώς και τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής μιας επιχείρησης στη διαδικασία για την απόκτησή του.

Το σήμα ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών, ταυτοποιεί την ελληνική προστιθέμενη αξία προϊόντων και υπηρεσιών διαφόρων κατηγοριών. Βρίσκεται στη διάθεση των επιχειρήσεων που παράγουν στη χώρα μας αλλά και των καταναλωτών σε όλον τον κόσμο που επιλέγουν την ελληνική γη, τα ελληνικά χέρια και το ελληνικό μυαλό.

Σκοπός του είναι η εδραίωση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στα προϊόντα που δηλώνονται ελληνικά και η αποφυγή φαινομένων παραπλάνησης τους, η προστασία των συμφερόντων των παραγωγών από απομιμήσεις και αθέμιτο ανταγωνισμό, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Ταυτόχρονα μέσα από τη δράση αυτή προωθούνται τα τοπικά προϊόντα και η τοπική επιχειρηματικότητα, μέρος της οποίας αποτελούν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις παραγωγών και μεταποιητών των ελληνικών προϊόντων.

O Κανονισμός Απονομής Ελληνικού Σήματος διασφαλίζει τη λειτουργία ενιαίου και ομοιογενούς πλαισίου αξιόπιστων, αμερόληπτων και αποτελεσματικών διαδικασιών ελέγχου και απονομής του Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές και το παρθένο ελαιόλαδο.
Για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στις επιτραπέζιες ελιές, πρέπει να τηρούνται οι κάτωθι απαιτήσεις:

1. i) Οι ελαιόκαρποι που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων του άρθρου 4 του κανονισμού, να παράγονται σε γεωργικές εκμεταλλεύσεις στην Ελλάδα.

ii) Οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) μεταποίησης και περαιτέρω επεξεργασίας (πχ. εκπυρήνωση, γέμισμα, πολτοποίηση) των ελαιοκάρπων που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή των προϊόντων του άρθρου 4 του κανονισμού, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

iii) Οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) τυποποίησης και συσκευασίας των προϊόντων του άρθρου 4 του Κανονισμού, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

iv) Οι επιχειρήσεις (έδρα και εγκαταστάσεις) αποθήκευσης και εμπορίας πρώτης ύλης ή/και μη προσυσκευασμένων προϊόντων του άρθρου 4 του κανονισμού, να εδρεύουν στην Ελλάδα.

v) Να καθιερώνεται και να τηρείται διαδικασία ιχνηλασιμότητας, διατηρούμενης της δυνατότητας ανάστροφης επιβεβαίωσής της, που να διασφαλίζει:

• την ελληνική προέλευση των ελαιοκάρπων,

• τη συνέχεια της ιχνηλασιμότητας κατά τη διάρκεια των οποιοδήποτε ενδιάμεσων διαδικασιών στην επιχείρηση και στις συνεργαζόμενες μ’ αυτήν επιχειρήσεις των άρθρων 8 και 9,

• την ταυτότητα των παραγόμενων τελικών προϊόντων που εξέρχονται από την επιχείρηση.

2. Σε κάθε περίπτωση να εξασφαλίζεται ο σαφής διαχωρισμός των προϊόντων του άρθρου 4 του κανονισμού από ομοειδή προϊόντα μη ελληνικής προέλευσης, σε όλα τα στάδια των παραγωγικών διαδικασιών.

3. Για την τεκμηρίωση της εφαρμογής των απαιτήσεων της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, η επιχείρηση υποχρεούται να τηρεί αρχείο που αφορά στους προμηθευτές, στις εισερχόμενες ποσότητες, στην κίνηση των προϊόντων σε όλα τα στάδια των παραγωγικών διαδικασιών εντός της επιχείρησης, τους αποδέκτες των εξερχόμενων ποσοτήτων των τελικών προϊόντων, καθώς και τη σχέση μεταξύ κάθε παρτίδας εισροών αρχικών προϊόντων και κάθε παρτίδας εκροών τελικών προϊόντων.

4. Κατά τη διακίνηση των εξερχομένων προϊόντων των επιχειρήσεων της παραγράφου 1(ii), 1(iii) και 1(iv) του άρθρου, στα συνοδευτικά έγγραφα (παραστατικά εμπορίας και διακίνησης π.χ. τιμολόγια, δελτία αποστολής) να αναγράφεται υποχρεωτικά πλέον των καθορισμένων από την εθνική νομοθεσία στοιχείων και η ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ».

5. Στο λογιστικό σύστημα των επιχειρήσεων της παραγράφου 1(ii), 1(iii) και 1(iv) του παρόντος άρθρου, η περιγραφή των προϊόντων να ταυτίζεται με εκείνη που αναφέρεται στα έγγραφα της παραγράφου 4 του παρόντος άρθρου, η οποία σε κάθε περίπτωση να περιλαμβάνει την ένδειξη «ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΣΗΜΑ».

Αντίστοιχα, η απόφαση ορίζει και όσα πρέπει να τηρούνται για την απονομή του Ελληνικού Σήματος στο Εξαιρετικό Παρθένο και Παρθένο Ελαιόλαδο.

Πηγή : www.e-ea.gr

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail